Sparvhök 16 september

Sparvhöken som jag tidigare fotograferat och lagt ut på bloggen har till och från besökt matningen, vilket inte uppskattads av alla  småfåglar. I torsdags kunde jag återigen fånga den på bild.

Det kändes konstigt att den inte var rädd, jag kunde öppna fönstret börja smattra av exponeringar på bara 4-5 meter. Den verkade inte bekymrad över att jag var så nära, trevligt för mig som fick fina närbilder, men det kändes fel på något sätt. Tidigare år när vi har haft besök av sparvhök har de varit väldigt skygga har då inte fått några bilder.

Dagen efter i fredags när jag kom ut på morgonen låg sparhöken död ute på gräsmattan.

Vad kan ha hänt? Hade inte hört någon duns mot fönsterrutan eller några andra ljud. Efter mycket grubblande tror jag att den var sjuk på något viss, hela beteendet med att inte vara rädd inte ens reagera på mig och min kamera.

Eftersom det är en rovfågel så  ringde jag till Länstyrelsen i Gävleborg för att höra om sparvhöken tillhörde Statens vilt, då finns det regler hur det ska hanteras. Så var inte fallet med sparvhökar.

Natrurhistoriska Riksmuseet skriver på sin hemsida, ett antal däggdjurs- och fågelarter med särskilt högt naturvärde ingår i Statens vilt. Då döda djur eller döda fåglar tillhörande Statens vilt påträffas i naturen, skall detta rapporteras eller lämnas in till polisen för transport till Naturhistoriska Riksmuseet.

© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©

 

 

10 kommentarer på “Sparvhök 16 september

 1. ilse-marie skriver:

  Fantastiska bilder…. men så sorgligt ❤

 2. John skriver:

  Vad tragiskt när rovfåglar dör, de är ju utsatta för människans jakt på dem också. Märkligt att den låg död dagen efter du fotat den, och mycket fina foton också. 🙂 Det har kanske varit sjuk en tid, därför som den inte varit skygg som den brukar? Ska du lämna in den så de får undersöka vad den dog av?

  • Roffe skriver:

   John, visst tror jag att den inte mått så bra, när jag pratade med natur/fågelansvarig på Länstyrelsen så skulle jag inte sända in den för kontroll, vilket jag tycker skulle vara intressant.

 3. annicaaktiv skriver:

  Fina bilder, tragiskt slut…en lättnad för småfåglarna 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s