Hornborgarsjön 13 april (trandansen)

Äntligen en dröm har blivit av, sedan länge har jag närt en dröm om att få vara med om tranorna vid Hornborgarsjön. Tror att det va  Arne Sucksdorff som via ett tidigt TV-program eller någon naturbok, gjorde att mitt intresse för trandansen startade, men det har inte blivit av förrän nu.

Hornborgarsjön ligger mitt i ett fantastiskt natur-och kulturlandskap med långa stenmurar och ängar. Sjön är grund och näringsrik vilket betyder att det finns gott om föda för bl a. fåglar.

Hornborgarsjön sänktes fem gånger mellan 1800 och 1930-talet. De första sänkningarna gjordes för att skydda befintlig jordbruksmark mot översvämningar, de senare i syfte att utöka odlingsmarkerna. De sista sänkningarna på 1900-talet lyckades så bra att sjön nästan försvann. Kvar fanns bara några små områden med öppet vatten i sjöns norra delar. När åkermarken senare övergavs förvandlades den fina fågelsjön till ett igenvuxet träsk. Vass, buskar och träd tog över sjöåmrådet.
1988 beslutade riksdagen att Hornborgarsjön skulle återställas till en fungerande fågelsjö. Träd och buskar längs stränderna togs bort och vass i sjön frästes sönder. Kanaler lades igen och slutligen höjdes sjöns vattenyta med nästan en meter. Sveriges största naturvårdsprojekt blev klart i mitten av 1990-talet och Horborgarsjön är idag en av Europas viktigaste fågelsjöar. Detta lite bakgrundshistoria.

Vi, Maggan och jag anlände till vandrarhemmet STF Eggby ”det gröna huset” ett mycket trevligt vandrarhem med hög klass, 12 april efter en lugn bilfärd på lite mindre vägar från Vallentuna.

                                                                               STF vandrarhem Eggby

Tidig morgon uppstigning 04:30 för att hinna vara på plats i den södra delen vid Trandansen där tranorna kommer in på morgonen efter att ha sovit uppe i norr, solen uppgång 05:15 fick inte missas. Kaffe, mackor, ägg och en termos varm svampsoppa gjordes iordning innan det va tid att dra söder ut, på smala krokiga mörka vägar, stor spänning inför detta äventyr som äntligen skulle bli av. Tidigare i veckan hade det rapporterads nytt rekord i antal tranor ofattbara 26000 stycken, vi stog klara med kikare och kamera i god tid i väntan på invasionen.

                                       Solen på väg att bryta igenom, tranorna börjar anlända.

Trots att det ”bara” kom 7000 denna morgon så är det ett mäktigt skådespel, det hade alltså flyttat nästan 20000 tranor norrut på en vecka,  svårt att förstå. Nåväl det är som sagt mäktigt när dessa stora fåglar kommer in för landning, eller bara flyger över våra huvuden, kommande från alla håll trumpetande, dansandes.

                    Dom första tranorna på väg, för äta upp sig inför fortsatt färd norrut.

Det fanns inte bara tranor att skåda även om det naturligtvis dom som i första hand drog till sig uppmärksamheten. Stort antal av Sångsvan, skrattmås, grågäss och tofsvipor som samsades om maten.

                                                                                      Sångsvanar

Vi fikade, intog ägg och mackor, stannade 5 timmar för att sedan åka in till Skara, behövde köpa ett kort till kameran det blev mer bilder än jag tänkt mig och ändå så hade vi mycket kvar att se och uppleva. Vadhems klosterkyrka och fåglarna runt Naturum men det återkommer jag till. Planerar att sedan fortsätta till södra Öland denna fantastiska pärla.

                                                                                    Tofsvipor i skyn.

2 kommentarer på “Hornborgarsjön 13 april (trandansen)

  1. Meggie skriver:

    Åh, vilka underbara bilder!

  2. Lisa Lundvall skriver:

    Häftigt pappa!! Jag ser fram emot att få se sälarna 🙂 Kram din dotter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s