Hamra nationalpark 8 april

Hamra nationalpark,  skall sägas med en gång hit vill jag återvända, när det blir lite mer vår. Om någon/några veckor kommer skogen och myrarna sprudla av fågelsång, ett riktigt naturparadis.

Tills september 2011 då den nya parken invigdes va detta den minsta nationalparken i Sverige med sina 28 hektar, numera så är den 1380 hektar.

Vi tog oss fram på en urskogsstig 3 km, fram till Svanjön ca: 200 meter fanns en ordentligt tilltagen träspång, efter utsiktsplatsen Svansjön blev det riktig urskog, med gamla träd ett paradis för hackspettar och andra mindre kryp. Alla omkullfallna träd låg kvar vilket gör att det finns en stor fauna av insekter, diverse trädsvampar och mossor. Halvvägs blev det medhavd fika och macka på en perkekt liggande gammal tall. Det tar tid att vandra fram i denna fantastiska gammelskog, mycket rötter, grenar att snubbla på, plus allt att titta och förundras över.

Svansjön som fortfarande är isbelagd, men snart kommer det att vara Sångsvan, diverse vadare på plats.

                Människan blir liten i denna mäktiga storslagenhet.

Inom nationalparken finns ett stort antal stigar av olika längd, det går en led rakt igenom som är 10 km, Hamra i norr, i söder vid Voxnans rinnande vatten. En säkert omväxlande natur, som jag hoppas kunna vandra i vår eller till hösten, enligt uppgift tar den ca: 6 timmar i ena riktningen, så det troligen bäst på våren, tidig sommar då det är ljust länge.
Det finns naturligtvis många djur och fåglar i denna orörda natur, vi såg inte till så många, tror det är lite tidigt på året, vi observarade en Tretåig hackspett vilket är den första för min del, kul att få se något nytt. Korp och Större Hackspett såg vi också.

Förstår nu hur militären tänkte,  fast det finns inte så många urskogar att gömma sig i, men tanken va god.

Många träd är tydligt vridna, framförallt så syns det tydligt på träd utan bark. Någon som vet varför många gamla träd utan bark är så vridna ?

 

2 kommentarer på “Hamra nationalpark 8 april

  1. Kajsa skriver:

    Hej,
    Vedens spiralväxt bestäms av riktningen på cellerna mellan bark och ved, har alltså en biologisk anledning. Har ingenting med vind eller jordens dragningskraft o dyl. Gratulerar till en jättefin sida som också är lärande. Har lärt mig mig många fågelnamn och även detta om stammarna som jag faktiskt läste på…:) Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s