Strömstare 8 november

Strömstaren med latinska namnet Cinclus cinclus vilket var namnet hos Aristoteles var namnet på en liten fågel som levde vid vattnet, är en mina favoriter. Den har kallats vattenstare, fors-sparre,  och forskarl, alla dessa namn stämmer bra in på denna spektakulära fågel. Bilderna är tagna på en av de två individer som nu finns i en lokal på norra Djurgården.

Den lever vid strömmande vatten i de flesta svenska landskapen, men den är endast vanlig som häckfågel längs fjällkedjan och i de västra delarna av Dalarna och Värmland.

Strömstaren föda består av vattenlevande insekter och andra vattenlevande djur.

Strömstaren simmar med hjälp av vingarna och kan gå på botten för att hitta föda.

Strömstaren är en fågel som stannar i landet men i oktober-november flyttar den till södra Sverige, återkommer till häckningsplatserna i mars-april. Sången hörs ofta mitt under vintern och är en lugnt framförd ramsa av lågmälda toner. Dessa är ganska skrovliga och gnisslande. Locklätet är kort och strävt.

Fler namn på strömstaren, strömkalle (Västmanland), strömpräst, strömsparv, vattensvala, romorre (Hälsingland), forskung (Bohuslän) och strömskata (Närke).

© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©

Annons

11 kommentarer på “Strömstare 8 november

 1. melkerlarsson skriver:

  En av vinterns höjdpunkter, Strömstare vid Nyfors, Tyresö slott och Ågesta

  • Roffe skriver:

   Ja Melker visst är det så, lite speciellt med dessa två var att inte som brukligt var vid strömmande vatten. Tror att det är tidsfråga innan de drar vidare, än finns det föda innan isen lägger sig.

 2. Gunilla skriver:

  Tack Roffe! Vi försökte spana på strömstarar i Dalarna i somras, men det var uppenbarligen fel årstid. VI får gå på Melkers tips om Tyresö slott i vinter i stället, tack för det!

  • Roffe skriver:

   Tyresö brukar vara ett säkert ställe varje vinter, där kan du också hitta den färgglada kungsfiskaren, förra året fanns det också skäggmes där. Lycka till.

 3. Thirre skriver:

  En väldigt underhållande fågel att skåda, eftersom den är så aktiv och fascinerande hur den plötsligt försvinner under vattnet 🙂

 4. annicaaktiv skriver:

  Så vackert fotat Roffe! Jag har sett denna underbara fågel så många gånger, men aldrig med kameran, lyckos dig 🙂

 5. Petra Skogsberg skriver:

  Hej jag hittar inget annat sätt att kontakta dig än här…då jag tänkte fråga om det går att låna några foton på strömstaren och måla av? Målar ofta fåglar nuförtiden och strömstare är kul men svårt måla vatten…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s