Hägg Vallentuna 13 maj

Uttrycket mellan hägg och syren sägs första gången ha använts av en skomakare som tog semester på försommaren och satte upp en skylt med texten ”Stängt mellan hägg och syren”. Det ska sannolikt uttolkas som perioden mellan det att häggen respektive syrenerna slagit ut.

I Vallentuna är häggen nu i full blom den är en tidigt blommande träd (Prunus padus) och det är nu som blomklasarna ska skördas för att koka saft och krydda snaps eller vinäger.

Hägg är ett medelstort träd i familjen rosväxter som är vanlig i hela landet utom på Öland och Gotland, i fjälltrakterna förekommer mest underarten nordhägg.

Veden har använts till finare snickeriarbeten, unga skott gav pipskaft och spatserkäppar. Barken har hög halt av ämnet amygdalin och fanns förr i apotekens sortiment (Cortex Padi).

Även myrorna tycks gilla häggens blommar finns säkert något söt och gott att utvinna.

En egen liten reflektion, vore skönare att ha stängt mellan syren och hägg, vilket skulle ge en betydligt längre ledighet. Något att tänka på för den som inte är pensionär.

© © © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © © ©

 

9 kommentarer på “Hägg Vallentuna 13 maj

  1. Ilse-Marie skriver:

    Ha, ha, ja man givetvis ha semester mellan syren och hägg! 🤣 Jättefina bilder på den vackra häggen – som ju blommar överallt just nu!

  2. Gunilla skriver:

    Tack för fina foton Roffe, man känner nästan doften. Visste inte att man tog tillvara även veden.
    Och håller helt med om semesterförslaget…. 🙂

    • Roffe skriver:

      Tack Gunilla, då vet du hur du ska lägga semestern framöver. Vill påminna om den 22 maj naturens mångfald, det blir en hel del aktiviteter runt om i länet. Välkommen till Angarn om det passar program finns på angarngruppen.se.

  3. boiutsund skriver:

    På skomakaren tid var det alltid alltid några veckor mellan hägg och syren, men numera är ju tiden ur led och det har hänt att de blommat nästan samtidigt men det är bra för de som tänker ta ledigt mellan syren och hägg.
    Fina bilder! Visste inte heller att man tog till vara på veden.

  4. Roffe skriver:

    Tack Bo, skönt att slippa tänka på semester nu när vi är lediga och kan njuta av naturen varje dag.

  5. annicaaktiv skriver:

    Haha roligt uttryck och fina bilder Roffe!

Lämna en kommentar