Storspov 19 juni

Mrs hawkeye är nu är numera hustruns smeknamn efter att från bilen sett att det långt borta på en åker gick en storspov. Snabbt på bromsen i med backen så kunde även jag med kikarens hjälp se att där gick en storspov. När jag kom närmare såg jag två vuxna och två mycket små ungar.

Blev snabbt upptäckt, eftersom de fanns ungar så blev det lite oro i leden, några bilder och sedan snabbt därifrån.

Storspovens latinska namn Numenius arguata – Numenius kommer av numen som betyder ”nymåne”. Detta syftar på den böjda näbben. Artnamnet arguata betyder ”bågformig” och syftar även detta på näbben.

Storspoven häckar i hela landet, dock inte på västkusten och i fjällen, Födan består av maskar och andra ryggradslösa smådjur. Bygger sitt bo på marken.

Ordet ”spov” har germanskt ursprung och syftar på den långnäbbade fågelns lite högfärdiga uppsyn och dess, till synes misstänksamma uppträdande. Förr kallades storspov ibland för vindspov, vindspole, tullare, långnäbba eller kovipa.

Honorna flyttar tidigt redan ibland före midsommar då kan man se flockar av spovar i södra Sverige. Det är honorna som flyttar först och lämnar över ungarnas vårdnad till hannen. Hannarna flyttar i juli och ungfåglarna flyttar i augusti. De övervintrar på de Brittiska öarna och längs Västeuropas kuster. Kommer åter i mars-april.

Den kan bli över 30 år gammal.

Västerbottens landskapsdjur är storspoven.

 © © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©

Svarthakedopping 8 maj

Äldre namn för svarthakedopping är örondopping, svarthuvad dopping och kärrdopping, modernare förslag till namn borde numera vara punkdopping.

Kyrksjön i Bromma är en säker lokal för svarthakedoppingen, där är den inte speciellt rädd, med lite tålamod kommer den ofta på bra fotoavstånd.

Latinska namnet Podiceps auritus, släktnamnet Podiceps betyder med fötterna långt bak. Artnamnet auritus betyder försedd med öron.

Den häckar allmänt i hela landet, tillgången på dammar och andra vatten utan rovfiskar är nödvändig för att arten ska häcka.

Flyttar på hösten till vinterkvarteren i Västeuropa återkommer under april och maj.

Uppskattningsvis finns det ca 2200 par i landet. 

© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©

 

 

Stjärtmes, Vallentuna 17 april

 Ett erkännande stjärtmesen tillhör verkligen en av mina favoriter, sötare kan ingen bli i fågelvärlden.

 

 I dag på min runda vid Vallentunasjön så fick jag se hur de samlade på bomaterial, de hittade något som gjorde att de inte brydde sig om en ganska närgången fotograf

Stjärtmesens latinska namn Aegithalos caudatus, Aegithalos är ett grekiskt ord för mes, Caudatus betyder ”försedd med stjärt” eller ”långstjärtad”.

Häckar i större delen av landet med undantag för de nordligaste delarna, livnär sig på insekter, spindlar och andra smådjur, vintertid kan den besöka fågelmatningarna där de mest äter av talgbollarna.

När ungarna är utflugna brukar de följa föräldrarna och stryka omkring i trakten efter mat. Vissa år kan en del flytta söderut men vanligen stannar de kvar i landet och bildar små flockar på runt tio individer, huvudsakligen bestående av familjen som håller ihop under hela vintern

Under natten sover de ofta på en gren tätt packade tillsammans. Under stränga vintrar kan stjärtmesbeståndet minska avsevärt så beståndet växlar mycket från år till år.

© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©

 

 

Sävsparv, Angarnssjöängen 16 april

 Idag var hustrun och jag vid Angarnssjöängen, en lugn dag med 7-9 plusgrader. Hustrun falkblick hittade en sjungande sävsparv på behagligt fotoavstånd.

 Sävsparvens latinska namn Emberiza schoeniclus vilket betyder, sparven i säven ett mycket passande namn.

 Sävsparven finns i hela landet vid sjöar, myrar och kärr. Lever av insekter och frön.

Sävsparven är sommargäst i Sverige , den kommer i mars-april och flyttar till Medelhavsländerna i okt-nov. Den får ofta två kullar i maj och juni och båda hjälper till med ruvningen. Boet läggs i en tuva bestående av starr eller under kullvräkt vass.

© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©

 

 

Bändelkorsnäbb 13 januari

I dag tog jag med hustrun för att leta bändelkorsnäbben, förra gången fanns den inte på plats. Det brukar gå bättre när kära hustrun är med när jag letar lite ovanliga fåglar så även denna gång. Vi var naturligtvis inte ensamma, stort antal skådare och fotografer njöt av den vackra bändelkorsnäbben.

Loxia leucoptera är det latinska namnet.

Bändelkorsnäbben är ganska sällsynta, flest observationer i norra Sverige. Invasionsflyttningar söderut kan förekomma. Den är mer vanlig i tajgans barrskogsbälte från Finland österut över norra Asien.

Den lever på frön från kottar, specialiserade på lärkträd. i Vällingby går det bra med grankottar.

Den bygger ett skålformat bo som placeras i ett barrträd, lägger 3-5 ägg i mars-april. Honan ruvar i ca 2 veckor, ungarna blir kvar i boet ca 3 veckor.

© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©

 

Mindre korsnäbb 7 januari

Bändelkorsnäbb har rapporterads några dagar från Vällingby, en art som inte är så vanlig. Jag åkte kollektivt i 1 timme o 30 minuter, tåg, buss o tunnelbana. Många andra skådare på plats men ingen bändelkorsnäbb. Däremot några mindre korsnäbbar som höll till under de stora granarna där kottarna smakade gott, förhållandevis orädda trots den stora samlingen av skådare  o fotografer.

Mindre korsnäbb finns i hela landet, är till största delen stannfågel som företrädelsevis lever av frön från grankottar.

Latinska namnet Loxia curvirostra – Loxia lär komma från grekiskan och betyder ”böjd åt sidan” och curvirostra betyder ”krökt näbb”

Mindre korsnäbb är Medelpads landskapsfågel.

© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©

 

Slaguggla 20 november

På Reimersholme där Vin o Sprit hade sitt område när jag växte upp på söder, hade nu slagugglan flyttat. Den satt bättre till ur fotosynpunkt inte så mycket löv och grenar.

Den satt på bra fotavstånd alldeles stilla, försökte sova trots larmet av koltrastar som ”pep” och försökte mobba den okända främlingen.

Verkade inte bry sig trots att de kom ganska nära.

När den ettrigare nötskrikan kom ”skällande” så blev det en liten reaktion, måste naturligtvis spana in vem som förde oväsen när det är sovtid.

Nötskrikan gav upp efter fem minuters mobbande, slagugglan satt kvar, väl säker på sig själv.

Tack o bock för idag.

© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©