Knölsvan

Knölsvan finns i Europa och Asien, har en kroppslängd på 140 centimeter och en vingbredd drygt två meter, vikt ca 12 kilo. Huvudsaklig föda vattenväxter.

Med sin vikt på 12 kilo är knölsvanarna bland de tyngsta fåglar som kan flyga. Knölsvanen har en stor kropp och en lång böjbar hals. Med sin hals når knölsvanen ner till botten där den ”betar” av vattenväxter. Vuxna fåglar har en vit fjäderdräkt och en orange/svart näbb. Från näbben till ögat sträcker sig ett svart triangelformat område.

Boplatserna är placerade på vassbäddar på grunda sjöar eller direkt på land. Större delen av boplatsen består av vass. Knölsvanar håller hårt på sitt revir och kan även attackera människor som kommer innanför det.

Knölsvanar är trogna sin partner livet ut och hjälper till med uppfostran av ungarna. Under maj-juni lägger honan mellan 4 och 10 grågröna ägg i ett stort bo av kvistar, vasstrån och rötter. Äggen ruvas i 34-38 dygn. De nyblivna ungarna är efter kläckningen redo att lämna boet redan efter något dygn. Ungarna vaktas och matas av båda föräldrarna och är flygfärdiga efter cirka fyra till fem månader. Ungarna är mycket olika sina föräldrar till utseendet. De är gråbrunvita och fluffiga, och har en gråsvart näbb. Sin vuxna färg når knölsvanarna efter första levnadsåret.

Den globala populationen av knölsvan är stor och uppskattas till cirka 600 000–610 000 individer. Den förekommer över ett mycket stort utbredningsområde och utvecklingstrenden bedöms som ökande. Knölsvanen kategoriserar den som livskraftig.

© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©