Stjärtmes, Vallentuna 17 april

 Ett erkännande stjärtmesen tillhör verkligen en av mina favoriter, sötare kan ingen bli i fågelvärlden.

 

 I dag på min runda vid Vallentunasjön så fick jag se hur de samlade på bomaterial, de hittade något som gjorde att de inte brydde sig om en ganska närgången fotograf

Stjärtmesens latinska namn Aegithalos caudatus, Aegithalos är ett grekiskt ord för mes, Caudatus betyder ”försedd med stjärt” eller ”långstjärtad”.

Häckar i större delen av landet med undantag för de nordligaste delarna, livnär sig på insekter, spindlar och andra smådjur, vintertid kan den besöka fågelmatningarna där de mest äter av talgbollarna.

När ungarna är utflugna brukar de följa föräldrarna och stryka omkring i trakten efter mat. Vissa år kan en del flytta söderut men vanligen stannar de kvar i landet och bildar små flockar på runt tio individer, huvudsakligen bestående av familjen som håller ihop under hela vintern

Under natten sover de ofta på en gren tätt packade tillsammans. Under stränga vintrar kan stjärtmesbeståndet minska avsevärt så beståndet växlar mycket från år till år.

© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©

 

 

Annonser