Blåbärslundmätare

I går 7 juni var jag på fjärilsjakt, många av våra dagfjärilar har börjat flyga. Aurorafjärilen flyger nu, men med den starka sydvästliga vind som rådde så blev det inga fjärilsbilder ute på ängarna. Tog mig in i skogen i lä för vinden hörde fågelsång och de första liljekonvaljerna började komma med blommor. Då någonstans i ögonvrån såg jag något som liksom dallrade till i luften och landade på ett blad.

Konstaterade snabb att det inte var en dagfjäril, den satt snällt på sitt löv, jag kunde i lugn o ro byta objektiv vilket inte är vanligt när det gäller fjärilar som flyger från blomma till blomma i ett rasande tempo.

Efter några bilder konstaterade jag att detta måste vara en mätare av något slag. Tack vare sociala medier där jag la ut en bild kom snabbt svaret det är en blåbärslundmätare.

På Wikipedia står det inte så mycket men det är en fjärilsart som beskrevs av Carl von Linné 1758 och att den ingår i släktet Jodis och familjen mätare. Latinska namnet är Joodis putata och att arten är reproducerande i Sverige.

Blåbärlundmätaren var en ny art för mig, det är så fantastiskt att någon timme ute i skogen ger nya kunskaper, så mycket livskvalitet och njutning.

© © © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt © © ©

Annons

5 kommentarer på “Blåbärslundmätare

 1. Gunilla skriver:

  En otroligt vacker fjäril! Tack för kunskap! Och för fantastiska foton.
  Aurorafjärilen fladdrar flitigt i vår trädgård, för övrigt.

 2. boiutsund skriver:

  Vad mycket det finns att lära, det skulle förresten vara tråkigt annars. Fina och närgångna bilder och trevligt att du är igång.

 3. Roffe skriver:

  Hallo Bo, kul att höra av dig det är ju så konstiga tider. Antar att ni mest är uppe på landet, hoppas att ni är friska och så får vara. Vi är kvar i Vallentuna, kanske vi flyttar upp i juli. Ha det gott.

 4. annicaaktiv skriver:

  Tack för ett vackert inlägg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s