Björktrast 15 januari


Det är fortfarande ovanligt gott om rönnbär till många fåglars stora glädje, björktrastarna äter sig mätta. Björktrasten är vår vanligaste trast och häckar i stort antal i hela landet.

På många håll har björktrasten förknippats med vinter. Att den kallats snowbird i England är inte så underligt då den i stora delar av Storbritannien bara förekommer vintertid. Men även i Sverige finns denna koppling i exempelvis det äldre namnet snöskata.
”När snöskatan kommer till gårds, blir det snart snö”.

Björktrasten föredrar daggmask men livnär sig även på många andra sorters smådjur, till exempel insekter och spindlar. På hösten och vintern livnär de sig företrädesvis av rönnbär, enbär, lingon, fallfrukt och dylikt.Det är gott om namn på björktrasten, snöskata och björkskata används av många än idag.

I vissa områden i Norrland kallas den än idag för skvakatrast, och på flera finlandssvenska orter är den känd som skitutrast. Andra äldre namn är björkdrossel, i Skåne berkedrösla, på Gotland gäddtrast, i Hälsingland vörtrost, i Norrland grantrost eller fjeldtrost.

En vanlig fågel som jag ser året runt, men liksom många vanliga fåglar så är den väldigt vacker när man stannar upp och tittat noggrant.

fakta Wikipedia

© © © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt © © ©

 

 

Annons

10 kommentarer på “Björktrast 15 januari

 1. Vackra bilder på Björktrasten.

 2. Jag skriver:

  Nu har de anlänt, vågar vi hoppas på snö? En väldigt vacker fågel, vackert fotograferad av dig. Roligt med alla namnen. Kärt barn…

  • Roffe skriver:

   Ja tänk om det kunde komma snö nu när det ska vara vinter och inte i mars april då jag vill ha vår.
   Snöskator är det i alla fall gott om.

 3. boiutsund skriver:

  Den stora mängd björktrast som uppträtt i år måste vara någon form av rekord. Tillgången på bär kan ju vara en förklaringen, men inte hela, för gott om bär är det ju med jämna mellanrum. Hos oss har vi en stamgäst som gillar att bada dammen och träter med koltrastarna.
  Fina bilder på en trevlig fågel.

 4. Gunilla skriver:

  Jag brukade avsky ”skräntrasten” men när man ser hur vacker den är bortser man från det trista lätet. Dina vackra bilder gör den verkligen rättvisa.

 5. annicaaktiv skriver:

  Underbara och vackra bilder på din björktrast! Jag har inte sett till den här sedan det blev vinter…eller ja så kallade vinter. Det är många år sedan vi hade så lite snö här hos mig.

 6. Roffe skriver:

  Konstigt Annica att ni inte har björktrastar nu när det är så dålig vinter, beror säkert på att det saknas föda (rönnbär). Lite snö förstår jag att ni har, inte bra för vår natur och det gynnar tyvärr fästingarna som nu finns i nästan hela landet. Ha det gott och tack för att följer min blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s