Tallbit Vallentuna 27 december

I höst har det varit en invasion av tallbit som förser sig med den stora mängd rönnbär som finns i år. Inte händer det så ofta att dessa norrländska fåglar gästar oss i så stora mängder som i år.

Hannen nästan lika röd som rönnbären.

Honans färger går i grönt o gult.

Latinska namnet; Pinicola enucleator – Släktnamnet ”Pinicola” kommer av det latinska
orden ”pinus”, tall, och ”colo”, bebo. Artnamnet ”enucleator” betyder – befria från kärnor.


Den lever i barrskogen i Norrland, födan består av knoppar, frön och bär. Det är rönnbärens kärnor som den äter, När jag tittar under rönnarna så är det alldeles rött av resterna.


Sången är en vacker, ödslig, snabb, klar och kort strof som varierar på ett par toner. Locklätet i flykten är ett klart och ljudligt flöjtande.


Tallbitarna lever diskret och undanskymt under häckningen men är annars mycket orädda. De har därför ofta ansetts som dumma och fått öknamnet dumsnut.


Tallbiten är mest en stannfågel men vissa höstar, vanligen i slutet av oktober och i november, sker massvandringar söderut. Då är födan, ofta rönnbär, mindre riklig i Ryssland vilket gör att de drar sig söderut för att lättare hitta mat.


Tunt och skört bo som byggs av fina kvistar och fodras med grässtrån. I slutet av maj eller juni läggs vanligtvis 3-4 ägg som är ljust gröna med grå och svartbruna fläckar. Häckar gärna i äldre, orörda barrskogar med inslag av björk.


Till slut till min kompis, som brukar ringa mig när han ser en fågel som han inte vet vad det är han har utanför fönstret. Den här gången var det lätt för mig eftersom han berättade de satt i den rönn han har framför köksfönstret. En tallbit sa jag snabbt, neeeeej för f..n det är ju en fågel blev hans lika snabba svar.


Fakta Wikipedia

© © © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt © © ©

 

 

Annons

7 kommentarer på “Tallbit Vallentuna 27 december

 1. Ilse-Marie skriver:

  Haha! Ja, en tallbit kan vara mer än en tallbit 😉 Fantastiskt fina bilder har du lyckats få i alla fall! Jag tror den har hälsat på här på Åkerbyvägen också, en fågelskådare stod utanför vårt fönster och påstod att han sett den här. Tyvärr var det så mörkt och dimmigt, så jag gav upp att spana… men man vet aldrig…

  • Roffe skriver:

   Har hört att de har varit lite överallt i Täbyområdet, nu är väl rönnbären slut och då flyger de vidare. Tror att de blir kvar ett tag runt Kvarnbadet i Vallentuna där det fortfarande finns gott om rönnbär.

 2. Ja visst är de vackra, jag har haft glädjen att se dem hos mig också.

 3. boiutsund skriver:

  Härliga bilder! Tallbiten är lite av en favorit och det är så kul att studera deras eftertänksamma malande när de frilägger fröna. Undra vad de tänker på?

  • Roffe skriver:

   Tack Bo, tanken går nog mest till att försöka få i sig så mycket som möjligt. Trevliga är de i alla fall, orädda så det är lätt att fota och studera utan kikare.

 4. annicaaktiv skriver:

  Det var en mycket vacker serie på tallbiten!

 5. Roffe skriver:

  Tack för det Annica, tallbiten är en lättfotograferad fågel när den väl kommer hit, ägnar sig åt maten och struntar i närgångna fotografer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s