Hushumla 28 juli Aspviken.

När jag på morgonen sitter på trappen till vårt utedass, brukar sitta där i solen och borsta tänderna. Får jag sällskap av ett gäng hushumlor som denna sommar har ett bo bakom dörren, en liten springa under taket.

Det händer att de blir lite irriterade över att jag sitter där, surrar runt huvudet några varv men ger ganska fort sig iväg på andra uppdrag. Hushumla på latin är Bombus hypnorum.

Honan är stor, hanen medelstor, drottning och arbetare varierar mycket i storlek. Honan med kraftig kropp och något rufsig päls, hane med rufsig päls. Hanen har brun behåring på bakkroppen.

Hushumlor bor ofta i husväggar, på vindar men även ofta förkommer de i fågelholkar och naturliga håligheter i träd. Drottningen vaknar först ofta redan i slutet av april, de första hanarna kring midsommar. Den är vanlig i hela landet, en expanderande art som nu även förekommer på Gotland där första fyndet gjordes 1993.

På hösten dör alla utom drottningen som söker sig en annan plats för att övervintra.

Hushumledrottningen, som legat i dvala över vintern, är en av de första humledrottningarna som vaknar på våren. Det första hon gör när hon vaknat är att äta, hon är hungrig efter vinter. Därnäst vidtar jakten på en lämplig bostad, året humlor ska trivas.

© © © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © © ©

 

 

Annons

6 kommentarer på “Hushumla 28 juli Aspviken.

 1. boiutsund skriver:

  Humlor är lycka! Vi gör allt för att få ha dem i trädgården, nu är det blommande fackelblomster som drar. Trevlig presentation av hushumlan.

  • Roffe skriver:

   Håller med dig, vi har fler humlor och insekter än vanligt i sommar eller så är det så att jag har tid att leta och hittar fler. Hoppas att allt är bra med er.

 2. John skriver:

  Fina bilder Roffe!😂 Lite avundsjuk på dig som har tålamodet att fota macro. Måste vara lång väntan…

  • Roffe skriver:

   Tack John, Ibland lång väntan ibland tur att något kommer nära en trevlig sysselsättning för mig att söka det lilla.

 3. Gunilla skriver:

  Så härligt med ett inlägg med bara humlor! 😀 Fast jag är ju partisk. Hushumlan är en trevlig rackare, grattis till att ni har ett bo! Var rädd om era rufsiga grannar så får ni fler frukter och bär.

  • Roffe skriver:

   Det är klart Gunilla vi är rädda om humlorna och alla andra kryp i naturen. Det har hittills varit en bra sommar för de flesta småkryp, vilket är en stor lycka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s