Svartvit flugsnappare 22 maj

Den svartvita flugsnapparen har sedan en tid anlänt till Angarnssjöängen, det är hannen som först kommer i början av maj, honorna kommer något senare.

Uppletandet av lämpliga boplatser är ett dominerande problem under häckningsperioden, den här hannen har mutat in holk M18 en av alla holkar som Angarngruppen snickrat och satt upp.

Ficedula hypoleuca är det latinska namnet vilket betyder, snäppa som är vit under.

Den är allmän i större delen av landet, dock lite mindre allmän i norra Norrlands inland. Häckar helst i lövskog eller blandskog, kan även acceptera ren barrskog. Flugor, mygg, fjärilslarver och spindlar är den vanliga födan.

Boet byggs enbart av honan.

Balen utgörs av mossa, rottrådar och allehanda material.

När boet börjar ta form så formas det med hjälp av fötterna, aldrig näbben. 5-7 ljusgrå ägg läggs från mitten av maj till i början av juni och ruvas enbart av honan i fjorton dagar. Hanen matar då honan flitigt under ruvningen, båda föräldrarna hjälps åt med matningen av ungarna.

Det går åt ungefär 15.000 bytesdjur för att föda upp en normalstor kull. Ungarna är flygga och lämnar boet efter ca: 16 dagar.

Den är en av våra mest allmänna häckfåglar mycket tack vare att vi människor hjälper till med holkar i våra parker och trädgårdar. Det svenska beståndet är beräknat till hela 1.000.000-2.000.000 häckande par. Det går åt många mygg för att föda alla dessa svartvita flugsnappare.

Augusti, september är det dags att flytta söder ut till tropiska Afrika. Ringmärkningar har visat att artens medellivslängd uppgår till 1,5 år. Som en jämförelse är motsvarande värde för rödhake 1,1 år och för tornseglaren 4,8 år och för sillgrisslan 16,2 år, Önskar det här paret i Angarn all lycka med häckningen, lovar att det finns gott om mygg i varje fall just nu.

© © © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © © ©

 

Annons

6 kommentarer på “Svartvit flugsnappare 22 maj

  1. Ilse-Marie skriver:

    Fina bilder o tack för all info. Intressant, och nu förstår jag varför vi bara ser hanar när de först anländer till koloniområdet och väljer holkar! 👍🙂

    • Roffe skriver:

      Tack Ilse-Marie, honorna är ju betydligt diskretare, ganska gr-bruna inga man lägger så mycket märke till även om de finns i närheten.

      • Ilse-Marie skriver:

        Nä precis. Men jag har lyckats fota dom med. För ett par år sedan såg vi hur de flög in o ut i boet (grannens holk) med mat. Både honan o hanen. De ser knappt ut som samma art.

  2. annicaaktiv skriver:

    Vilka fina bilder på snapparen Roffe! Men vad märkligt att dessa småfåglar har så kort livslängd, vad kan det bero på, det känns konstigt för det hade jag ingen aning om.

    • Roffe skriver:

      Tack Annica, den långa flykten tar naturligtvis hårt på beståndet, det är tur att de får många ungar och ibland två kullar per säsong.

  3. boiutsund skriver:

    Trevligt inlägg och fina bilder. Flera flugsnappare vid stugan och nu förstår jag varför vi bara ser hannar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s