Jag var Hjälstavik för att för första gången se och fotografera en pungmes som enligt rapporterna på artportalen byggde på ett bo. Visst ett nästan färdigt bo och en pungmes som ideligen flög dit med bomaterial, ett svårfångat motiv eftersom det låg för långt bort. Sågs bra i tubkikare men mitt teleobjektiv räckte tyvärr inte till, men det blev ett första kryss på pungmesen.
Fisktärnorna var mer lättfångade både i luften och på ett tak där de höll till ivrigt och högt skrikandes.
Lite putsning.
Sen var konserten i gång igen.
En tur för att hitta föda.
Nu hände något som jag inte kan förstå, när den kom tillbaka så lämnade den över maten till den andre, som inte kan vara någon årsunge och fjolårsungen måste ha lärt sig jaga själv.
Var det en hane som skulle imponera ? Har letat lite i fågelböckerna men inte hittat något om detta beteende.
Fortsatte skrika en stund sedan drog de vidare. Fisktärnor förekommer allmänt längs våra kuster ända upp till Norrbotten, och i inlandet vis sjöar och åar från Skåne upp till mellersta Dalarna o Gästrikland.
Fisktärnan är lätt att förväxla med den snarlika Silvertärnan. Silvertärnan har hel röd näbb, kortare ben och mörkare undersida med ljusare kinder. Sittande silvertärna ser man att stjärtfjädrarna är längre än vingspetsarna.
Fisktärnor kan bli mycket aggressiva vid häckningsplatsen och går ofta till attack även mot människor. Ibland kan den till och med hugga en människa i huvudet, men absolut vanligast är det skenattacker. Däremot händer det ofta att man blir ordentligt nersmutsad av tärnornas avföring som de träffsäkert bombar mot en om man kommer för nära boet
Fisktärnan kan bli mycket aggressiv vid häckningsplatsen och går ofta till attack även mot människor. Ibland kan den till och med hugga en människa i huvudet, men vanligast är det skenattacker. Däremot händer det ofta att man blir ordentligt nedsmutsad av tärnornas avföring som de träffsäkert bombar mot en om man kommer för nära boet.
© © © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt © © ©
Närgångna bilder! Fina och skarpa, vi måste snacka utrustning nästa gång vi ses.
Jag har observerat två scenarier hos fåglar, det ena är att hannen försöker ”imponera” på honan, ett sätt att stärka förhållandet, det andra är att honan utför tiggarbeteenden för att kolla hur bra hannen är på att skaffa mat. Jag har heller inte hittat något i litteraturen om detta förutom några meningar i Brutus Östling och Susanne Åkessons bok ”Att överleva dagen”
Ja Bo i det här faller tror jag att det är hanen som försöker imponera och visa vilken bra fiskare han är. Låt oss ta ett snack om utrustning vid någon fikarast i Angarn.
Tack för bra förklaring om skillnaden mellan tärnorna. Lyckas aldrig lära mig det. Då är det fisktärnor jag blivit attackerad av så många gånger vid barndomens båtutflykter till skärgårdsöar och inte silvertärnor som vi trodde.
Grattis till pungmesen!
Tack Gunilla, kul att jag kan komma med lite ibland.
Fina bilder på tärnorna. Jag antar att hanen vill impa och visa att han är duglig att försörja kommande ungar 😉
Troligtvis har du rätt i det.