På väg hem från stugan i Hälsingland stannade hustrun och jag till i Uppsala där en hökuggla funnits en längre tid. Tack till Roland (angarngruppen) som hittade den ganska väl skymt i en träddunge.
Surnia ulula är hökugglans latinska namn vilket helt enkelt betyder uggla. Det är en medelstor uggla med lång stjärt och trubbiga spetsiga vingar vilket gör att den i flykten liknar mer en hök än övriga ugglor.
Häckar i Norrlands barrskogar, gärna i närheten av myrar, äng eller hyggen. Visar sig längre söderut under höst och vinter (strykfågel). Livnär sig på sorkar, lämlar och fåglar, ibland så pass stora fåglar som ripor. Uppskattningsvis finns det 2000-6000 par i Sverige.
Lätet består av en 8-9 sekunder lång, snabb ramsa av upprepade ”po-po-po-po-po-po” som kan höras en kilometer bort. Liksom de flesta ugglor börjar hökugglan häcka tidigt om våren. De häckar helst i ett ihåligt träd ett spillkråkebo eller en holk, även i ett äldre risbon.
Honan ruvar ensam de mellan tre till tio äggen, hanen jagar och håller effektiv vakt. Sedan ungarna fått sin delvis vackert ”gråverksgrå” fjäderdräkt beger de sig ut ur boet och tar sig upp i träden i omgivningen. Kommer man på dem, sitter de orörliga och smala som ljus. Familjen håller ihop länge och ännu långt fram på sensommaren hörs de unga ugglorna tigga mat.
Hökugglan i Uppsala verkar ha hittat ett bra ställe med gott om föda där den en längre tid rastat till stor glädje för fågelskådare det är rapporter på Artportalen i stort sätt varje dag.
Fakta hämtade från fageln.se
.© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt © ©
Man känner sig aldrig så uttittad som i en ugglas sällskap.En ugglas ögon är orörliga, men på den näst sista bilden går de banne mig i kors.
Beror antagligen på vinkeln eller också ligger jag illa till.
Jag tror nog mer på synvilla, så inte ligger du illa till.
Tack för fint inlägg Roffe med både bilder och text!
Tack snälla