Strömstare 5 januari

Strömstare rapporterad vid Edsbergs slott, nära hemmet så det blev en tur, strömstaren är en av mina verkliga favoriter. På långt håll syntes den med sitt vita bröst. Jag har visat bilder tidigare på vinterbadaren strömstare, det får bli några till. Den lever bland annat på larver som den hittar i det strömmande vattnet.

Strömstaren latinska namn Cinclus cinclus, vilket hos Aristoteles var namnet på liten fågel som levde vid vattnet.

Lever vid strömmande vatten i de flesta svenska landskapen, men den är endast vanlig som häckfågel längs fjällkedjan och i de norra och västra delarna av Dalarna och Värmland. Mycket sällsynt på Öland och Gotland.

Sången hörs ofta mitt under vintern och är en lugnt framförd ramsa av lågmälda toner. Dessa är ganska skrovliga och gnisslande. Locklätet är kort och strävt.

Strömstaren bo placeras ofta vid baksidan av ett vattenfall och består av mossa. Det är fodrat med löv och gräs, där läggs 4-6 ägg som ruvas i 15-17 dygn av honan.

Vattenstare, strömkarl, forskarl, strömkalle, ågubbe, strömjanne, strömpräst, strömsparv, vattensvala, göddfröken, romorre, och forskung, är några av de namn som strömstaren kallats.

.© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©

4 kommentarer på “Strömstare 5 januari

  1. Gunilla skriver:

    Åh, lyllo dig. Jag hoppas få se strömstare när vi ska till Fulufjället i sommar. Vi ska försöka tajma när flyttfåglarna kommer.

    • Roffe skriver:

      Du behöver väl inte vänta till dess, det finns ett antal strömstarar ganska lätt a se i Stockholmsområdet, Alhagen i Nynäshamn där rapporteras det minst en nere vid utloppet. Tyresö slott är ett annat ställe, du kan gå in på artportalen.se för att se var det rapporteras i från. Lycka till

  2. annicaaktiv skriver:

    Åh vackra bilder Roffe! Jag har alltid velat fota strömstaren. Tack för intressant info om denna fågel. Sista bilden med spegelbilden är helt underbart vacker, en vinnarbild i mina ögon 🙂

  3. Roffe skriver:

    Varmt tack Annica, kan tänka mig att du har strömmande vatten nära dig så finns den nog där, på vintern har vi en nära stugan i Hälsingland. Lycka till på din spaning .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s