Härfågel 21 december

Ser ut som det har landat en indian i Gottröra i Norrtälje kommun.

Eller är det något annat konstigt som finns där i gräset?

Så tittar den fram, en härfågel, första gången jag ser denna mycket speciella fågel. Härfågel ser inte ut som vi är vana med här i landet.

På årets mörkaste dygn kunde jag äntligen få se härfågeln vars latinska namn är Upupa epops som tillhör familjen härfåglar.

Härfågeln etablerade sig sent som häckfågel i Sverige, under första halvan av 1800-talet. Den försvann återigen omkring 1920, en senare återetablering verkar nu till största delen vara över och det är osäkert om fågeln över huvud taget häckar i landet. Det senaste häckningarna har alla noterats på Öland, som också är det område där härfågeln oftast ses.

Härfågeln observeras regelbundet i landet och den har observerats i Sveriges alla landskap.

När en talgoxe närmade sig för att leta föda så reste härfågeln på sin charmiga ”tuppkam” och talgoxen lyfte direkt.

© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©

17 kommentarer på “Härfågel 21 december

 1. melkerlarsson skriver:

  Oj, det var som fan

 2. annicaaktiv skriver:

  Wow lyckans dig Roffe! Härfågel har jag endast sett i fågelkortlek. När jag och min bror var små, tävlade alltid om vem som såg flest fågelarter och Härfågel fanns med…men vi såg den aldrig och jag har inte sett den i vuxen ålder heller.

 3. Ilse-Marie skriver:

  Fantastiskt! Inte många som får se en sådan – och fota den dessutom!

  • Roffe skriver:

   Ja Ilse-Marie det kändes fantastiskt, men det brukar dyka upp ett exemplar ibland i vårt område, om jag inte minns fel så var det en i Näsby-Park för något år sedan.

 4. John skriver:

  Härliga bilder på härfågeln!😊 Vi hade en på besök strax utanför Kristianstad för några månader sedan och folk var som galna för att åka dit och fota den. Jag gjorde inget försök…

 5. Thirre skriver:

  Åh, vilken dröm. Grattis och god jul.

 6. Janne skriver:

  Hej!
  Jag kikar in på din blogg då och då, du tar fantastiska foton! Jag önskar att du kunde skriva nedanför bilderna vilket objektiv du använde. Mycket trevlig sida! Kika gärna in på min sida, http://www.ostbergs.net med natur, hantverk, knivar och fiske från dalarnas östra finnskogar!

  //Med vänlig hälsning.

  Jan Östberg, Svärdsjö

  • Roffe skriver:

   Tack Janne att du letar dig fram till mina bilder, har just varit inne på din sida och ser vilka fantastiska knivar du har gjort. Vet hur svårt det är, jag har provat på att göra egna knivar, imponerande att se dina alster. Ska försöka tänka på att berätta om mina objektivval och kamera. Önskar dig en skön o vilsam helg i det fagra Svärdsjö.

 7. Gunilla skriver:

  Grattis Roffe! Härfågeln ser en smula malplacerad ut där i snön, borde höra hemma på sydligare breddgrader. Fantastiska bilder. Så roligt!

 8. Roffe skriver:

  Gunilla stort tack, som du säger den hör hemma betydligt mer söder ut i alla fall så här års, det brukar dyka upp någon varje höst som blir kvar eller rastar. Lika spektakulärt varje gång. Önskar dig ett gott slut och ett nytt gott spännande 2019.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s