Riddarskinnbagge 9 oktober

I söndag, efter att bjudit kära hustrun frukost på säng med den traditionella tidningsläsningen. Jag klev upp satte mig framför datorn då hustrun med hög röst undrade om jag ville ha ett fotoobjekt, vad nu då for det genom min huvud inte vill hon väl att jag kommer farande med kameran för att föreviga hennes position vid tidningsläsning i sängen. Jag in i sovrummet utan kamera (bäst så) där på Dagens Nyheters ena sida kröp mitt enligt hustrun mitt fotoobjekt en skinnbagge, närmare bestämt en riddarskinnbagge.

Riddarskinnbagge Lygaeus equestris (Linnaeus)

Den uppseendeväckande färgteckningen i rött och svart med ett riddarkorsliknande emblem på översidan föranledde Linné att ge arten namnet equestris = riddare. Arten hör till familjen fröskinnbaggar och blir 11-12 mm lång. Den har en vidsträckt utbredning från Japan till Europa. Den saknas dock eller förekommer bara sällsynt eller sporadiskt i delar av Västeuropa. Hos oss finns den huvudsakligen i de sydöstra landskapen, norrut till södra Gästrikland. Isolerade förekomster finns i Skåne (Hallands Väderö, Löderup). Den är ett karaktärsdjur för alvarmarkerna på Öland och Gotland.

Utbredningen i Sverige sammanfaller med den hos tulkört som är artens huvudsakliga yngelväxt. På Öland och Gotland ynglar den även på våradonis. Födan utgöres av värdväxternas frön av olika mognadsgrad som sugs ut av både nymfer och fullbildade djur. Äldre nymfer och vuxna djur suger även frön av andra växter och ses ofta på tistlar och andra korgblommiga växter med frön av lämplig mognadsgrad.

I augusti-september flyger de fullbildade djuren omkring och navigerar så småningom mot uppstickande byggnader i det öppna landskapet. Särskilt kyrkor, fyrtorn och liknande är attraktiva. I Östersjöns skärgårdslandskap kan även en ensam sjöbod duga. Här slår de sig ned och ses sitta och sola sig ofta i stora ansamlingar. Sedan söker de sig in i springor i murverk och trävirke där de tränger ihop sig i större eller mindre sällskap. På våren kommer de fram och ses då åter sola sig i täta ansamlingar. Här påbörjas parningen och i april-maj flyger djuren ut till yngelväxterna för näringssök, parning och äggläggning. I augusti är den nya generationen fullbildad och påbörjar höstmigrationen till övervintringsplatserna.

I de öppna landskapen på Öland och Gotland med deras många kyrkor som attraktiva övervintringsplatser är säkerligen riddarskinnbaggen den talrikaste kyrkobesökaren. På Gotland har den också det karaktäristiska namnet körkmack (= kyrkkryp). Trots att den inte är något skadedjur har det hänt att den uppträtt så talrikt inne i kyrkorna att den stört gudstjänsterna och den lär även ha stoppat en begravning. På Öland kallas den mer prosaiskt för skomakare. Gotland hyser många speciella insektsarter, varav riddarskinnbaggen är en, – karakteristisk, lätt igenkännbar och allmän- och därför utmärkt som landskapsinsekt.

Vi undrar naturligtvis fortfarande hur kom den med DN ?

Stort tack till Sveriges Entomologiska förenings informationsrika hemsida där alla fakta är hämtade.

© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©

6 kommentarer på “Riddarskinnbagge 9 oktober

 1. Gunilla skriver:

  Underbar skildring och fantastiska foton. Och vilket allmänbildat exemplar av bagge, som läser tidningen….

  • Roffe skriver:

   Ja visst vi blev lika överraskade som du, verkade mest intresserad av hur det skulle gå med regeringsombildningen, kanske orolig för sitt habitat.

 2. Thirre skriver:

  En av mina favoritbaggar. Så vacker 😍 Extra kul att få se en på en tidningssida. Det blev verkligen en snygg bild.

 3. annicaaktiv skriver:

  Vilken härlig historia Roffe och riktigt snygga bilder, kul upplägg! Hälsa Meggie så gott 🙂

 4. Roffe skriver:

  Tack Annica, Meggie hälsar till er bägge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s