Efter skogbrand 29 augusti

Sommaren stora, svårsläckta skogsbränder i Hälsingland som pågick under den varmaste torraste sommaren i mannaminne. I går åkte vi till en del av området för att se hur det nu ser ut, av förklarliga skäl får man inte komma in i det brandhärjade området.

Bilderna är alltså tagna från vägen, vilket visar hur nära det brann. Vid ett vattendrag står fortfarande en brandpump kvar som tillhör räddningstjänsten i Norrtälje, alla ställde upp med resurser.

Vi som under sommaren bodde 3-4 mil från branden följde utvecklingen varje dag, och insåg naturligtvis att förödelsen var stor. Att människor fick lämna sina hem utan att veta hur det skulle gå.

Nu på plats förstår jag ännu mer deras skräck och oro. Branden var väldigt nära många hus bara ett femtiotal meter från vissa boningshus.

Men naturens kraft imponerar, hur snabbt det börjar komma nya gröna skott intill eldhärjade stubbar. Det var ju inte längesedan det brann här.

Även mitt i skogen där det mesta brunnit, svarta stammar, marken svart av sot och aska, där fanns ändå några gröna träd.

Många ”experter” säger att det är bra för naturen att det brinner ibland, säkert sant men det är också förödande när det inte är under kontrollerande former.

Det blev en omskakande upplevelse för oss och då såg vi bara utkanten av det eldhärjade området. Tänker på alla som bor i trakten hur deras liv påverkats och alla naturtillgångar som gått till spillo. Också till alla dessa som i den otroliga hettan jobbade dygnets alla timmar med att få kontroll och släcka, det är sommarens stora hjältar. Tack vare deras enorma arbete kan jag ändå avsluta med en bild som visar att livet sakta går vidare. Människorna, djuren är tillbaka.

© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©

4 kommentarer på “Efter skogbrand 29 augusti

 1. Gunilla skriver:

  Mäktiga bilder, Roffe. Ja man blir ödmjuk. Minns när Tyresta nationalpark brann 1999, någon mil bort från oss. Och hur det såg ut efter. Men livet går vidare. Håll utkik efter brandnävorna nästa år, de är vackra!

 2. Roffe skriver:

  Gunilla, ja det blir säkert fler turer dit nästa år, blir kul att kunna följa utvecklingen.

 3. annicaaktiv skriver:

  Fina bilder på det som har hänt Roffe! Jag håller med dig om vilka öden en stor brand skapar samt helt otroligt hur snabbt naturen kan återhämta sig. Sista bilden är helt otroligt bra, det är med en skräckblandad förtjusning som jag beskådar bilden, tänker och känner när jag tittar på den bilden och samtidigt vilka stor lycka att klara sig i eländet, som man inte rår på.

 4. Roffe skriver:

  Ja Annica, det var en skrämmande upplevelse att komma dit och se hur nära elden kom. I går var det en fantastisk hyllningskonsert i Kårböle en by som evakuerades.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s