Lupin 24 augusti

Denna vackra men ack så hatade ärtväxt , sprider sig snabbt i landet.

Lupinerna som är en invasiv art, vilket betyder att den är inflyttad och konkurrerar ut andra svenska arter. Det är en ärtväxt som binder kväve vilket medför att andra växter inte trivs där lupiner växer.

Lupinmjöl som används i vissa livsmedel görs från lupinens frö i bland annat glutenfri pasta. En del av växtens proteiner kan utlösa allergiska besvär, därför måste det på förpackningen anges att de innehåller lupin.

I världen finns cirka 200 olika lupinarter, i Sverige förekommer blomsterlupin och sandlupin förvildade. Vanlig färger blå, lila, rosa, vit och orange i olika kombinationer.

Fältbiologerna har utsett 6 juni till ”Stora lupinbekämpardagen”. Då ska lupiner bekämpas i hela landet, detta för att bibehålla den biologiska mångfalden.

 

© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©

11 kommentarer på “Lupin 24 augusti

 1. John skriver:

  Lupiner köpte vi i för att plantera i våra rabatter när jag bodde i Sölvesborg. Jag minns dem som barn då de växte längsmed järnvägsspåren, men idag ser man dem inte så ofta. Mycket vacker blomma.

  • Roffe skriver:

   John du har du tur, längre upp i landet håller dom på att ta över.

   • John skriver:

    Visste inte att det var en så invasiv blomma som tar över på andra växters bekostnad. Förr var de mycket vanliga längsmed järnvägsspåren, men kanske SJ har bekämpat dem?

 2. Lena Annerborn skriver:

  Du kan stryka att de tillhör lavendelsläktet eftersom det är fel. Jag kollade med en facebook-grupp. Det visade sig att det felaktiga strukits från wikipedia.

 3. Ilse-Marie skriver:

  Älskar lupiner, men i år har det varit väldigt tunnsått med dem häromkring – trots att jag vet att den kallas invasiv. Fina bilder!

 4. annicaaktiv skriver:

  Fina bilder på Lupiner Roffe! Jag gillar Lupiner fast många tycker att dom är ogräs.

 5. Gunilla skriver:

  Våra lupiner fick en andra blomning i år tack vare värmen. Men jag håller koll och tar bort alla frön och rycker upp alla plantor. De är alldeles för invasiva. Men ack så vackra. Tack för enormt fina foton och kunskap!

  • Roffe skriver:

   Samma här en andra blomning, här är det svårt att utrota dessa vackra blommor men vi försöker så gott det går i vår närhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s