Trollsländor Orrtjärn 8 juli

Att fotografera trollsländor i luften är en stor utmaning, de står inte still lång stund innan det mycket snabbt förflyttar sig innan skärpan har hittats. Men ibland så fungerar allt som på denna gungflymosaikslända som for fram och tillbaka när jag satt i tältet för att titta efter smålommen.

Gungflymosaiksländan finns enbart vid vatten med riktigt blöta, närmast grötaktiga gungflyn med vitmossa där honan lägger ägg. Den är utbredd i Finland, Norge och Sverige, men lokal på grund av brist på sådan specialiserad miljö som den vill ha.

Med två mörka fläckar på varje vinges framkant, blir det fyra fläckar därav namnet fyrfläckig trollslända. Väldigt logiskt om du frågar mig.

I Sverige finns den över hela landet utom i de nordligaste fjälltrakterna.

Den finns främst vid lugna vatten, som sjöar och dammar. Vanligtvis sker parningen i luften, honan lägger äggen fritt i vattnet på plats med skyddande vattenvegetation.

Här har den fått sällskap av en liten näpen myrflickslända är en av de minsta i Europa är en typisk art på många nordiska myrar.

© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©

4 kommentarer på “Trollsländor Orrtjärn 8 juli

  1. John skriver:

    Roffe!!! Jag kan bara säga WOW! Jag vet hur svårt det är att fota trollsländor i luften och dina foton är på en skala till 10, minst 11!😁 Så klara och fina, ser att du även fotat en i flykten? Ser så ut. Foton man kan se om och om igen, jag tycker om trollsländor det är vackra djur! Den lilla fina myrflicksländan har jag vad jag vet inte sett innan. Den är lik andra sländor och jag som amatör måste ha de på foton för att avgöra. Kanonbra foton på sländorna, Roffe! 😀

  2. Roffe skriver:

    Stort varmt tack John för ditt beröm det värmer.

  3. ilse-marie skriver:

    Fantastiska bilder! Har aldrig lyckats med det här! Fotade en extremt tunn liten trollslända häromdagen som jag inte vet vad det är. Hittar den inte någonstans. Ska lägga ut den på bloggen – du kanske vet vad det är för någon. Blågrön – men inte Mosaiktrollslända. Mycket mindre o tunnare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s