Stenskvätta 25 april Angarnssjöänge

 

Vid Byksberget har ett par Stenskvättor flyttat in, vid det vanliga stenpartiet, hanen på stenen nere vid sjön.

Den mörkare honan uppe vid stenpartiet. Stenskvättans latinska namn Oenathe oenathe vilket betyder ungefär, ankommer när vinrankan blommar.

Stenskvättan häckar förhållandevis i hela Sverige, utom i det inre av landet som består av enbart granskog. Den vill ha öppen terräng med uppstickande stenar, stenröse eller bergknallar. Förekommer även långt uppe i fjällvärlden, vilket gör Stenskvättan till en av de mest spridda arterna i Sverige. Flyttar till tropiska Afrika.

Föda i huvudsak insekter som håller till på marken eller nära marken. Boet byggs i stengärdsgårdar, under stenar eller i jordhål.

Sen mitten av 1900-talet har stenskvättan minskar i Sverige, minskningen kan i första hand kopplas till de förändringar som skett i jordbrukssamhället. Inslaget av stenrösen, stengärdsgårdar och dikeskanter minskat allt mer.

 © © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©

 

 

6 kommentarer på “Stenskvätta 25 april Angarnssjöänge

 1. ilse-marie skriver:

  Fina bilder! Måste titta efter om ”våra” stenskvättor har kommit till Ullnasjön också. De brukar hålla till vid en stenparti på golfbanan. Spännande. Hoppas också att våra buskskvättor kommer tillbaka snart.

  • Roffe skriver:

   Tack Ilse-Marie vårens första buskskvätta sågs vid Angarn i går så de är på gång, ”dina” stenskvättor kommer säkert till samma stenparti som förra året de verkar trogna sina gamla ställen och det finns inte så många stenrösen kvar. Lycka till

 2. Gunilla skriver:

  Nu har jag lärt mig ännu en ny fågel. Tack!

 3. annicaaktiv skriver:

  Så fina bilder på stenskvättan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s