Stjärtmes, Vallentuna 17 april

 Ett erkännande stjärtmesen tillhör verkligen en av mina favoriter, sötare kan ingen bli i fågelvärlden.

 

 I dag på min runda vid Vallentunasjön så fick jag se hur de samlade på bomaterial, de hittade något som gjorde att de inte brydde sig om en ganska närgången fotograf

Stjärtmesens latinska namn Aegithalos caudatus, Aegithalos är ett grekiskt ord för mes, Caudatus betyder ”försedd med stjärt” eller ”långstjärtad”.

Häckar i större delen av landet med undantag för de nordligaste delarna, livnär sig på insekter, spindlar och andra smådjur, vintertid kan den besöka fågelmatningarna där de mest äter av talgbollarna.

När ungarna är utflugna brukar de följa föräldrarna och stryka omkring i trakten efter mat. Vissa år kan en del flytta söderut men vanligen stannar de kvar i landet och bildar små flockar på runt tio individer, huvudsakligen bestående av familjen som håller ihop under hela vintern

Under natten sover de ofta på en gren tätt packade tillsammans. Under stränga vintrar kan stjärtmesbeståndet minska avsevärt så beståndet växlar mycket från år till år.

© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©

 

 

Annonser

9 kommentarer på “Stjärtmes, Vallentuna 17 april

  1. ilse-marie skriver:

    De är verkligen otroligt söta! Har själv aldrig sett eller fotat den på nära håll. Hoppas verkligen att jag någon gång stöter på den…. ☺

  2. melkerlarsson skriver:

    Stjärtmesen är en klar favorit, söt och den skiljer sig från alla andra

  3. John skriver:

    Vilka härliga foton på den vackra fågeln!😊 Jag har aldrig haft äran att ens se den.

  4. Roffe skriver:

    Stort tack John, stjärtmesar gillar blandskog du borde nog kunna hitta några nere hos dig. Lyck till.

  5. annicaaktiv skriver:

    Jag håller med dig Roffe! Stjärtmesen är en söt liten fågel. Den har visat sig här hos mig endast två totalt på 25 år, så jag är inte bortskämd med den. Jag önskar att få se den igen.

  6. Roffe skriver:

    De är lite konstigt den borde finnas i dina trakter, vi har alltid några uppe vid stugan. Lättast faktiskt att se dom på vintern då de ofta är flera tillsammans.

  7. Gunilla skriver:

    Underbara. Tack.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s