Alhagen 2 februari.

Gjorde en kollektiv resa med tåg, tunnelbana och pendeltåget till Alhagen, Nynäshamn. Alhagens våtmark är ett vattenreningsområde och en fågellokal i Nynäshamns kommun.

Sångsvanar kommer trumpetande för att rasta.
Alhagen är anlagd på ett 35 hektar stort område av tidigare åkermark, kärr, mossar och består av en serie grunda dammar. En flera hektar stor översilningsyta i Starrträsk och Vassträsk.
Inom området har kommunen anlagt sex kilometer gångstråk
Gräsänder samlas i stor mängd, här en hona som vant sig vid människans närhet.

Alhagen lockar mängder med änder, vadare och småfåglar. Det hade rapporterads kungsfiskare och strömstare nere vid utloppet, har inte lyckads fånga den vackra kungsfiskaren på bild. En stor utmaning för det är en svårfångad art, efter två timmars vänta i den gråkalla vinden gav jag upp, det får bli en annan gång.
Vandrade mot matningen för att där ta en välbehövd varm fikarast. Där fanns de vanliga småfåglarna ivrigt sökande föda. Talgoxar, blåmesar, koltrastar och gulsparvar i stort antal.

Det fanns många vatten utan is där ett par knipor följde varandra på nära håll, klar för parbildning.

Årligen häckar sångsvanar i området, nu är det många som rastar och söker föda. Deras trumpetande påminner om att ljuset är på väg och att våren närmar sig.

Än så länge samsas sångsvan och knölsvan bra, men när det börjar närma sig häckning är det sångsvanen som vinner och kör bort alla knölsvanar från området (reviret).

Knölsvanarnas fjolårsunge söker föda i den grunda viken.

© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©

 

11 kommentarer på “Alhagen 2 februari.

 1. melkerlarsson skriver:

  Alhagen är ett fint ställe, härligt att du åkte kollektivt, det är alltför många fågel- och naturintresserade som gör onödiga bilresor till utflyktsmålet. Jag har varken bil eller körkort, så det blir alltid kollektivt.

  • Roffe skriver:

   Ja Melker jag försöker att åka kollektivt till mina olika fågellokaler runt om Stockholm, det är inte alltid det går. I morgon blir det nog en resa till Tyresö slott, där finns det en rapporterad kungsfiskare som är mitt stora fotomål just nu.

 2. melkerlarsson skriver:

  Den kungsfiskaren har jag och sonen försökt se flera gånger

 3. John skriver:

  Härliga bilder, Roffe.😊 Knipor har jag inte sett här på vintern, men tror de måste finnas här. Däremot så visar sig kungsfiskaren mer än gärna vid naturum, jag har visserligen inte hunnit vara där mer än en dag och då två timmar, men nästan alla fotografer jag känner har fått dem på foto, och riktigt nära inpå också! 🙂 Även uttern är på riktigt socialt humör, ska ta en runda dit imorgon. Vi har minsann fått vinter nu, det snöade igår och snön ligger kvar, 2-3 cm.

  • Roffe skriver:

   Tack John, då önskar jag dig lycka till med bilder på kungsfiskaren, jag ska göra ett nytt försök i morgon. Såg att snön skulle nå ner till dina trakter.

 4. miatankar skriver:

  Underbara fågelbilder du bjuder dina besökare på! Tack!

 5. Gunilla skriver:

  Åh Alhagen brukar jag åka till varje vår! Härligt att se foton därifrån! Trodde det var för tidigt för sångsvanarna ännu. Men nu fick jag förklaringen till varför jag aldrig hittar några knölsvanar där…. Knipor finns alltid i mängder, även tofsviporna brukar vara många framåt mars-april. Många nötväckeupplevelser har jag haft i Alhagen också, jösses vad de kan låta högt. Tack för fina foton! Och lycka till i jakten på kungsfiskaren!

  • Roffe skriver:

   Tack Gunilla, det verkar som det åtminstone är ett par sångsvan som stannar hela vintern, säkert det par som häckar där. Sedan kom ett gäng inflygande som rastade. Kungsfiskaren gäckar mig fortfarande men skam den som ger sig.

 6. Lena skriver:

  Jag följer med glädje dina utflykter. Länge sedan sist. Ska jag bli orolig?

  • Roffe skriver:

   Tack för din fråga, jag har legat i influensa men är nu åter på benen det gäller att få igång kroppen igen. Men visst det kommer förhoppningsvis snart mer på bloggen.
   Kul att du tittar på mina inlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s