Björktrast 26 januari.

Funderar på skönhet kontra ovanliga fåglar, ta en skata till exempel en så vacker fågel med skimrande nyanser. Tänk om det varit en ovanlig art, eller som denna mycket vanliga björktrast. Så fantastiskt vacker den är när jag med kamerans hjälp ser den i närbild. Det är tur att fåglarna inte är som vi människor då skulle flera arter bli oerhört nedstämda.

Björktrasten söker ofta föda ute på öppna fält, där der första hand söker efter mask. Även insekter, spindlar och andra smådjur står på menyn, Höst och vinter består födan mest av bär och frukter.

Den förekommer allmänt i hela landet, locklätet är ett ljudligt skrockande ”schäck, schäck”. Sången är ett obestämt pladdrande, en blandning av skrockande, gnisslande och visslande läte.

Häckar både i enstaka par eller i kolonier på ett hundratal par. Boet består av gammalt gräs, som med lera formas till en djup skål som byggs på varierande höjd i träd. Kan även bygga på marken.

Arten har även kallats kramsfågel och snöskata, efter 1950-talet har den ökat kraftigt i hela Sverige. Tidigare var den sällsynt i Lapplands skogsområden men numera finns den även där.

Björktrastens latinska namn Turdus pilaris – vilket betyder trast som fångas med tagelsnaror. Den svenska populationen uppskattas till 750.000 – 1.500.000 par

© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©

 

10 kommentarer på “Björktrast 26 januari.

 1. Gunilla skriver:

  Jag har haft ett kluvet förhållande till björktrastar – eller ”skräntrastar” som jag var benägen att kalla dem. Bruntråkiga, skällande fåglar som överbefolkade gräsmattan. Men nu – nu tänker jag som du. De är verkligen vackra, smäckra och fina fåglar. Låt vara att lätet inte är det mest angenäma, men själva fågeln är det ju faktiskt inga fel på alls.
  Tack Roffe, för väldigt fina bilder på en fågel värd att uppmärksammas!

 2. Jag skriver:

  Väldigt vackra bilder av en vacker och trevlig fågel. Jag har oftast massor av dem när det är ett gott äppelår och det hänger kvar äpplen över vintern, i år är de färre.

 3. ilse-marie skriver:

  Tycker också bättre och bättre om den – även om den inte sjunger så vackert 😉 Jättefina bilder och bra text! 😍

 4. John skriver:

  Fina foton på den vackra fågeln.😊 Här nere är den inte så vanlig minsann.

 5. bayphotosbydonna skriver:

  Birds and berries, gorgeous captures!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s