Snatterand 17 december

Snatterand så här års är en ganska ovanlig syn, den brukar lämna i augusti – oktober. Har sina övervintringsområden kring Nordsjön, återkommer vanligtvis i april. Idag fanns det minst 6 stycken i närheten av Viggbyholms båthamn.

Snatteranden är den mest anspråkslöst färgade av våra änder. Den återfinns i huvudsak längs med Östersjökusten från Öland i söder till Uppland i norr. Längs Västkusten betydligt sällsyntare. Lokalt häckar snatteranden även i södra Sveriges inland.

Födan består i huvudsak av alger och späda vattenväxter samt frön, men även insekter, kräftdjur och mollusker.

Latinska namnet Anas strepera – vilket betyder bullrande and. Namnet nämns första gången 1814, ”snatter” är antagligen en översättning av tyska Schnatterente eller syftar på det latinska strepera som betyder högljudd.

Arten är känd för att vara snattrig och högljudd, speciellt då den uppträder i flock. Den har även kallats skrikand.

Under mitten på 1900-talet uppskattades antalet häckande par till mellan 400 – 800. Fortfarande idag en ovanlig fågel och kanske vår mest sällsynta and

© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©

 

4 kommentarer på “Snatterand 17 december

 1. John skriver:

  Fina bilder du tagit på änderna. De brukar besöka oss här i Kristianstad, speciellt vid Karpalundsdammarna. men de brukar bara stanna par veckor. I år stannade de här i flera veckor, de var 6-8 stycken, och jag hade förhoppningar att de skulle börja häcka där, men icke.

 2. Roffe skriver:

  Tack John, synd att de inte häckade nära dig hade varit fina fotomotiv. Konstigt att exemplaren här har stannat såå länge, få se hur det blir kommande vecka nu börjar isen lägga sig i vikarna där det normalt söker föda.

 3. Gunilla skriver:

  Underbara foton! Och många fakta jag inte kände till. Tack!
  Snatterand hade jag länge velat se, och i våras hade jag sådan tur att de visade upp sig vid Hornborgasjön tillsammans med alla tusentals tranor, sångsvanar med mera. Lycka!

 4. Roffe skriver:

  Tack Gunilla, snatteranden kan vara svår att hitta, ibland förväxlas den med en gräsandshona.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s