Tallbit 27 november

I dag for hustrun och jag mot Uppsala, för att leta efter tallbit som i flera dagar rapporterats från Sunnerstabacken. Tur hade vi verkligen denna gång, vilket var skönt i det småduggande gråa vädret är det inte så trevligt att vänta för länge. Ganska omgående såg vi fyra stycken mumsande på rönnbär, en hane och 3 honor.

Tallbiten är mest en stannfågel men vissa höstar, vanligen i slutet av oktober och i november, sker massinvandringar söderut. Då är födan, ofta rönnbär, mindre i Ryssland vilket gör att de drar sig söderut för att lättare hitta föda.

I Sverige lever och häckar den Norrlands barrskogar. De lever diskret och undanskymt under häckningen men är annars orädda, de har därför ofta ansetts som dumma och fått öknamnet ”dumsnut”

Pinicola enucleator är de latinska namnet. Släktnamnet kommer av det latinska orden ”pinus”, tall och ”colo”, bebo. Artnamnet ”enucleator” betyder – befria kärnor. Pine Grosbeak är det engelska namnet

Tallbit blev årets sjuttonde  livskryss.

© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©

 

4 kommentarer på “Tallbit 27 november

  1. annicaaktiv skriver:

    Fina bilder! 🙂

  2. John skriver:

    Fina bilder på de vackra fåglarna. 🙂 Såg på Wikipedia att den var nära hotad år 2010, men redan 2015 var den livskraftig! Snabb återhämtning. 🙂

  3. Roffe skriver:

    Tack John, jag tror att det är en så kallad invasionsart vilket betyder att den kan komma i stora mängder om födan tar slut där den normalt befinner sig. Den är väldigt vacker tyvärr fick jag ingen bild på den hane som fanns i området den är ännu mer spektakulär i färgerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s