Rörhöna 22 oktober

Vid Råstasjön i Solna brukar jag varje år hitta rörhönan som tillhör släkter rallar, vetenskapligt namn Gallinula chloropus.

I Sverige förekommer den talrikast från Skåne till Uppland och vidare i mindre antal till Dalarna och norrut utmed Östersjökusten. Den var sällsynt ända in på 1880-talet, men är numera talrikare.


Rörhönan lever vid vassrika stränder av sjöar, åar, dammar och i våtmarker. Den lever av en mängd olika växtmaterial och mindre vattenlevande djur. De födosöker i närheten av vatten eller i vattnet, ibland tippar den kroppen framåt och snappar, eller betar efter växtmaterial under vattnet. Den håller sig ofta dold men kan på vissa platser uppträda ganska orädd. Den är revirhävdande. Flertalet flyttar söderut på vintern.


Rörhönan bygger ett korgformat bo som den placerar direkt på marken i tät vegetation. Den första kullen, som läggs på vårkanten består vanligtvis av 8 ägg men kan variera från 6-10 stycken. När den lägger en andra kull består den ofta av 5-8, eller färre, ägg. Äggen är grågula med mörkare mindre fläckar. Samma bo kan återanvändas av olika honor. Båda föräldrarna ruvar äggen i cirka tre veckor och tar sedan hand om ungarna. Ungarna blir flygga efter 40–50 dagar, blir vanligtvis självständig några veckor senare och kan lägga sin egen första kull redan året därpå. När ungarna känner sig hotade kan de klättra upp på sina föräldrar och föräldrarna kan då sällsynt flyga iväg kortare sträckor med ungarna.

Fakta: BirdLife

© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©

 

 

 

 

 

 

Annons

10 kommentarer på “Rörhöna 22 oktober

  1. annicaaktiv skriver:

    Mycket vackra bilder och fin information Roffe! Jag har inte sett en Rörhöna tidigare. Jag har förut trott att jag har haft en skaplig koll på fåglar i Sverige, men det dyker ständigt upp nya arter hela tiden. Bloggen https://www.fotobloggarna.se/ och din blogg visar på vilken rikedom vi har bland fågelarter i Sverige 🙂

    • Roffe skriver:

      Tack Annica, jo det finns gott om lite speciella arter. Du har en bronsibis i din närhet kolla artportalen, det är första gången den arten har påträffats i Hälsingland.

    • John skriver:

      Du har också många fina foton av både fåglar och andra djur Annica! 🙂 Flera av dem du fotat har jag aldrig sett. Du tar jättefina foton Annica. 🙂 När jag är ute oh fotar på höst och vinter tar jg det som det kommer. Letar aldrig, visar de sig så visar de sig. 🙂 Finns ju mycket annat at fota med. 🙂

  2. ilse-marie skriver:

    Vackra bilder på en för mig ny art! Och tack för infon. Roligt att lära sig nåt nytt!

  3. John skriver:

    Härliga bilder, Roffe. Jag har aldrig fått den på foto, ändå så finns den mitt inne i city, i ån som flyter bakom gallerian. Där simmade den omkring med sina ungar, men den vill inte visa sig för mig, men för alla andra som bor här. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s