9 september

Dagens höjdare i det allt igenom gråkalla vädret, 6 orrar på en skogsväg.

Som jag kunde se så var där 5 ungar och en höna, lite svårt så här års då ungarna är i ungefär samma storlek.

Latinska namnet är Lyrurus tetrix – vilket betyder, lyrstjärtat och ”tetrix” anses vara ljudhärmande. Finnes mer eller mindre allmänt i södra Sverige, men blir mer och mer ovanlig ju längre upp i norr man kommer. Föredrar öppna skogsmarker såsom hedar, mossar och kalhyggen. Går ibland upp på grusade skogsvägar för att äta småsten som hjälp till matsmältningen

Lever av bär, björkknoppar frön och skott. Under sommaren äter ungfåglarna också insekter, larver och andra smådjur. Orren har en mycket lång historia i landet. Namnet användes först 1311, men är säkert mycket äldre.

 

Källa: Våra svenska fåglar i färg av Gustaf Rudebeck

Sädesärlan och rödhaken är fortfarande kvar i norra Hälsingland, med tanke på den tidiga och kalla hösten drar de snart söderut.

Storskraken fiskar på låter sig inte störas av vattentemperaturen  12 grader.

Spillkråkan hamrande hörs tydligt när den söker föda.

© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©

 

 

2 kommentarer på “9 september

  1. John skriver:

    Vilka vackra bilder. Ja snacka om höjdare, se sex orrar samtidigt! 🙂 Sädesärlan syns knappt här nere heller, varit dåligt och kallt väder länge nu. Rödhaken är en av mina favoritfåglar, fint fåglar. 🙂 Någon spillkråka har jag inte sett, finns inte här runt trakterna, här är mest större hackspett och på en del ställen mindre hackspett. Har man tur kan man se gröngöling. Storskrake har jag bara sett vid havet utanför Sölvesborg, men det är väl en fågel som håller till vid haven?

    • Roffe skriver:

      John det var egentligen en större upplevelse i går eftersom det var Tjädrar som jag lyckades fånga på bild (korrigerat det i ett nytt inlägg idag). Rödhaken är även min favorit som jag röstade på när det gällde svenska nationalfågeln. Våra sädesärlor är fortfarande kvar väntar kanske på bättre vind från norr så det går lättare i medvinden. Spillkråkan är en skogsfågel och behöver lite ”gammelskog”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s