Domherre 7 augusti

Lite ovanligt är det men vi har haft domherrar vid matningen hela sommaren, domherren brukar finnas i skogarna och kommer fram när vintern kommer med kyla. Domherrens latinska namn Pyrrhula pyrrhula – vilket betyder eldröd.

Förr hölls ofta domherren som burfågel på grund av sin goda förmåga att härma melodier. Detta var särskilt utbrett i Tyskland. Under 1700-talet skapade till och med specifika ”sångböcker” för domherrar som lärdes upp med flöjt eller visslingar.

Över delar av dess utbredningsområde, exempelvis inom EU, är det idag förbjudet att fånga eller inneha vilda fåglar varför den i dessa områden inte längre förekommer som burfågel förutom i undantagsfall.

Namnet domherre är troligen ett låneord från tyskan ”doemher” och syftar då på dess domarhögtidliga sätt. Andra menar att namnet kommer från att den röda färgen liknar färgen på de katolska domherrarnas (kaniker) röda dräkt

Domherren på bilderna är en hona, inte lika rött bröst som hannen.

© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©

 

 

3 kommentarer på “Domherre 7 augusti

 1. John skriver:

  Vackra bilder, Roffe. Här i Kristianstad ser jag domherren väldigt sällan, oberoende årstid. De är aldrig vid Naturum fågelbord, inte när jag varit där iallafall.

  • Roffe skriver:

   Tack John domherren finns nog mer norrut vi har ganska gott om dom även i Vallentuna men då mest på vintern. Det ganska ovanligt även här i Hälsingland att vi har dom framme på sommaren.

 2. ilse-marie skriver:

  Jättefina bilder och tack för lektionen! Mitt fågelintresse har väckts ganska nyligen – och jag känner att det finns hur mycket som helst att lära sig. Domherre är en art som nästan aldrig syns där jag bor…. mågon enstaka gång har jag trots allt fått se den, men aldrig fotat den – än!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s