Nötskrika  6 augusti

I dag kom en ung nötskrika fram från skogen, ungdomligt oblyg brydde den sig inte så mycket om en närgången fotograf. En vuxen nötskrika är betydligt skyggare och flyger iväg väldigt snabbt.

Nötskrikans latinska namn Garrulus glandarius – vilket betyder, sladdrande, ätandes ollon.

Dialektalt har nötskrikan haft flera olika namn exempelvis på Gotland där den kallats aidskräika eller aldskreika.  På fornnordiska betyder ”aldin” generellt trädfrukt medan det på fornsvenska innebar ollon. På samma sätt kallades den i Blekinge för akarnaskrika där ”akarn” på blekingskt bygdemål betyder ollon. Den har också bara kallats ollonskrika. I Östergötland har den kallats kornskrika och i Skåne för skogskata. I delar av Norrland har den kallats rågskrika och lokalt har den även kallats pärskira, ”pärskrika” och skogsskira.

I Ljusdalsområdet kallas nötskrikan för potatisskrika. Då man ser den är man övertygad om att de ska ge tur.

I folktron i vissa delar av Sverige ansågs nötskrikan vara en lyckobringade fågel, som exempelvis kunde ge god jaktlycka. I andra delar av landet var den däremot en olycksfågel och där ansågs det att om man stötte på en nötskrika när man var på väg någonstans i ett ärende så var det bäst att vända om.

© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©

 

 

Annons

6 kommentarer på “Nötskrika  6 augusti

 1. ilse-marie skriver:

  Så fina bilder…. drömmer om att få åtminstone en hyffsad bild på en nötskrika – men de är ju så snabba o skygga i vanliga fall!

  • Roffe skriver:

   Ilse-Marie det kommer du säkert att få, du har så fina underbara fågelbilder på din blogg. Roligt att du vill följa min blogg, jag befinner mig i Hälsingland under sommaren men bor i Vallentuna där min hemlokal är Angarssjöängen, är du intresserad så gå in på vår hemsida angarngruppen.se titta på programmet om det är något som intresserar dig. hoppas vi ses
   .

   • ilse-marie skriver:

    Ligger ju nära, men har ingen bil – så lite svårt att ta sig dit. Har funderat på att cykla dit någon gång – men vet inte om det är möjligt. Ska titta på hemsidan ! Tack för tipset – och tack för orden om min blogg. Ska titta lite mer på din blogg senare – ser spännande ut och jättefina bilder!

 2. Kajsa skriver:

  Så söt den lilla ungen är💖💖

 3. Anna skriver:

  Pära = potatis i Hälsingland. Har aldrig hört potatisskrika i Ljusdalsområdet. Åtminstone här i Järvsö har vi fullt sjå att freda småfåglarnas mat från pärskrikorna, tre, fyra stycken hänger runt fågelborden hela dagarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s