Orre 18 juli

Vi skulle upp på en myr för att se hur långt det gott med hjortronmognaden, vid vägkanten en orrhöna som tillsammans med en synlig unge befanns sig på bra avstånd från bilen. Ungen som jag tror är en hane (tupp) beroende på att det redan syns en lysande röd fläck vid ögat. När jag gick ur bilen lyfte de och då såg vi ytterligare en unge.

Orren häckar allmänt i Sverige från Skåne till långt upp i Lappland och går på fjällsluttningarna upp i björkregionen. Den trivs bäst i trakter där björk- och barrskog omväxlar med hagar, ängar, mossar och bergig mark. Den finns också i enbusksnår och på ljunghedar. Vintertid bäddar orren ibland ned sig i snön för att skydda sig mot stark köld och hård vind. Under vintern tillbringar orren större delen av dagen, mellan födosöken, i hålor under snön. Efter dess uppflog kan man ofta se ett blottat hålrum i snön

Orrens föda utgörs av diverse växtdelar, som knoppar, späda blad, säd och frön samt bär, men den äter även insekter, larver och maskar, särskilt ungarna får insekter att äta. På vintern utgör björkknopp den huvudsakliga födan.

På grund av sitt välsmakande kött räknas orren som ett värdefullt villebråd. Orre jagas under hösten främst med trädskällande fågelhundar som till exempel finsk spets men även med stående fågelhundar som till exempel vorsteh. Under vintern är smygjakt med kulgevär vanligast, då orrtupparna ofta uppehåller sig i björktopparna.

fakta Wikipedia

© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©

 

 

4 kommentarer på “Orre 18 juli

 1. John skriver:

  Fina bilder, Roffe! Orre har jag aldrig sett, men ska finnas i Skåne. Att den jagades hade jag ingen aning om. Trodde den var rätt sällsynt, men enligt Wikipedia är den livskraftig. 🙂

  • Roffe skriver:

   Tack John, här uppe i Hälsingeskogarna är det en ganska vanlig art. Tidigt på vårarna samlas tupparna och spelar intensivt, vi kan ha ett gäng spelandes på isen, eller som i våras 5 st spelade vid tjärnen där smålomen häckar.

 2. Kattis skriver:

  Härliga bilder på Orre och hoppas på god tillgång i år. Vi jagar tjäder och orre med våra norrbottenspetsar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s