Barrträdslöpare 5 juli

Denna skalbagge är en av våra vanligaste långhorningar, detta exemplar hade bara ett horn vilket gjorde mig lite undrande. På närbilden syns det dock tydligt att det har funnits ett till.

Barrträdslöparen kan bli upp till 15 mm lång vilket när jag ser den så i närbild är väldigt glad över. Vore inte roligt om den blev 1 meter eller längre.

Dess larver lever i barrträdsstubbar samt under barken på döda barrträd. De gör därför knappast någon skada.

Den kan ses flyga omkring i solsken eller krypa omkring på stubbar eller timmerupplag.

© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©

 

 

8 kommentarer på “Barrträdslöpare 5 juli

 1. melkerlarsson skriver:

  Fantastiska bilder, vad använder du för typ av optik för att ta denna bild? Känns som mer än gamla klassiska mellanringar eller bälg som jag har till mina äldre kameror.

  • Roffe skriver:

   Hej Melker trevligt att du följer min blogg, ser att du ofta är inne och tittar vilket glädjer mig mycket.
   Svar på din fråga, jag har ett Sigma 105 mm macro för de mer extrema närbilderna har en typ försättslins Raynor Machroscopic lens model M-250. som går att använda till olika objektiv en inte alltför dyr lins.

   • melkerlarsson skriver:

    Intressant, jag har ett 100 mm macro som jag använder ofta, blir ca 135 mm på digitalkameran, tack för tipset om försättslinserna, det ska jag skaffa mig.

 2. melkerlarsson skriver:

  Fö dina bilder lockar till besök på bloggen, dessutom lägger du ofta ut fina bilder från Angarnsjöängen, ett av mina favoritställen, har besökt Angarn frekvent sedan 35 – 40 år tillbaka. Numera hänger även sonen på, men i år har vi inte varit där så många gånger p g a avstängningen av Roslagsbanan, jag saknar både bil och körkort så vi åker alltid kollektivt på våra utflykter.

  • Roffe skriver:

   Angarnssjöängen är min lokal när jag inte tillbringar tiden i Hälsingland, där jag sedan jag gick i pension tillbringar 4 månader varje sommar. Vore trevligt om vi kan råkas vid Angarn, du och sonen är välkomna på någon av våra aktiviteter (se angarngruppen.se) När Roslagsbanan kommit igång hör av dig så får du gärna skjuts från Vallentuna jag bor alldeles vid station.

 3. John skriver:

  Väldigt bra bilder du tagit, Roffe! 🙂 Så detaljerade. Det är vackra djur, som man ser på dina fotografier. I ”verkligheten” är de ”bara” insekter, och jag ska vara ärlig att säga att jag har lite insektsfobi. 😀
  Vad för macro objektiv har du? Funderar på att köpa ett och de jag pratat med rekommenderar ett 90 mm Tamron.

  • Roffe skriver:

   Tack John kul att du följer min blogg och naturligtvis blir jag glad att du gillar en del bilder. Jag införskaffade Sigma 105 macro i våras, hade tidigare en Nikon 90 ett gammalt som också är bra men saknar bildstabilisator därav bytet. För de mer extrema närbilderna har jag en typ försättslins Raynor Machroscopic lens model M-250. som går att använda till olika objektiv en inte alltför dyr lins.
   Jag brukar tänka på dig och de fina bilderna på snokar som du plåtat mycket, är det bara tidigt på våren eller har du koll på dom även nu?

   • John skriver:

    Nu på sommaren är de svåra att finna. De har spridit ut sig på ett stort område, och många simmar ut till ön, Kvinneholme där de lever tills det är dags att gå i ide igen. Men en ch annan snok har jag sett, dock inte så nära att jag kunnat fånga dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s