Kungsfågel 25 feb

Kungsfågeln är Europas minsta fågel med en längd på 8,5–9,5 centimeter, ett vingspann på 13,5–15,5 centimeter och en vikt på 4,5–7,0 gram. Idag i den strålandesolen fick jag tillfälle att följa en kungsfågels jakt på föda.

Kungsfågeln födosöker främst i trädkronor, och tar ofta sin föda genom att med snabba vingslag nästan stå still i luften och samtidigt plocka insekter och dylikt från undersidan av grenar och blad.

Kalla vinterdagar behöver den äta så mycket som mer än en tredjedel av sin kroppsvikt.

I Sverige häckar den allmänt i stora delar av landet men mer sparsamt i de nordligaste delarna och saknas nästan helt i den nordvästra halvan av Lappland. Det svenska beståndet är till stor del stannfåglar, men många flyttar också till Mellaneuropa under hösten. Dessa flyttfåglar återkommer till Sverige i april

Under födosöket genomför den kortare sträckor som består av en mix av dykningar och snabbt flaxande då den står still i luften. Den rör sig rastlöst ibland bladverken och kryper ofta på grenar och upp och ned för stammar.

© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©

 

7 kommentarer på “Kungsfågel 25 feb

 1. John skriver:

  Vilka fina och härliga bilder du tagit av kungsfågeln. 🙂 Jag har inte ens sett en, men de ska finnas runt vattenriket också. Men har fått en annan ”kung” på foto, kungsfiskaren. 🙂

  • Roffe skriver:

   John, kungsfiskare är en art som jag jagar (med kamera) hade en i Täby förra vintern, hann inte få den i bild.

   • John skriver:

    Har du vägarna förbi Kristianstad, så besök Naturum, det ligger endast 5 minuter från järnvägsstationen. Där ha vi ett par som bor året runt. Tog mig visserligen ett par år för att få ordentliga foto på kungsfiskaren, men en på fotoklubben fick perfekta foto på både alla fyra uttrarna och kungsfågeln första gången han var där! 🙂 I Klippan finns det en damm som heter Kungsfiskare-dammen. Där ska man ha god chans att få foto på dem. Den ligger näsan inne i stan.

 2. annicaaktiv skriver:

  Snyggt fotat och tack för bra info om fågeln. Jag har knappt sett en Kungsfågel samt aldrig lyckats att fota den.

 3. Sanslöst fina bilder! Kungsfågeln är oftast mycket svår att fånga på bild. Men nån enstaka gång kan de komma riktigt oskyggt nära om man bara står still och väntar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s