Tidig morgon vid Hornborgasjön, för att vara med när tranorna kommer inflygande från nattens ståplats i norra delen av sjön.
I det tidiga morgonljuset kommer de ljudligt trumpetande.
De kommer ofta i grupper, ljudet stiger för varje minut.
Snart börjar det bli svårt att hitta plats att landa.
Bjurums kyrka med tranor en mycket vanlig syn så här års. Luften fylls av inflygande tranor det känns som om de kommer från alla håll.
Det var potatisen som en gång i tiden bidrog till att tranorna valde att rasta vid Hornborgasjön. Men det är länge sedan de kunde hitta de åtråvärda knölarna på fälten runt Dagnäs och Bjurum.
Idag bjuds tranorna på korn. Mängderna varierar, men i storleksordning 150 ton korn sprids på tranfälten varje vår.
Om tranan känns stor när den flyger så blir den större och pampigare på marken. En vuxen trana är ungefär 115–130 cm lång, har ett vingspann på 200–230 cm och väger 4–6 kg.
Tranorna anländer i mars – april och flyttar söderut i september – oktober.
I Sverige häckar tranor mer eller mindre sparsamt i hela landet utom i fjällen, dock mer sällan utefter sydkusten och kring Göteborgstrakten.
Tranor som häckar i södra Sverige övervintrar i regel i sydvästra Spanien, de som häckar längre norrut har sina vinterkvarter i Tunisien. Extremadura är Europas viktigaste övervintringsplats, i regionen finns från slutet av oktober till och med februari varje år cirka 75000 tranor.
Där lever de bland annat på ekollon och restsäd som blivit kvar på fälten efter årets skörd. Mellan vinter- och sommarkvarter tar det cirka tre veckor.
© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt © ©