Svartklubben 8 september

Tillsammans med tolv förväntansfulla fågelskådare som skulle tillbringa dagen på Måsten, avresa 04:00 från Vallentuna. Tidig samling på Singö, där vi mötte skeppare Fredrik som snabbt ändrade till plan B. Det blåste för mycket för att ta oss till det tilltänkta målet.

Ett klokt beslut insåg vi snabbt när vi var på väg till Svartklubben, hög sjö när båten väl lämnat hamnen. Skeppare Fredrik navigerade oss smart genom de höga vågorna, väl framme kunde jag snabbt konstatera att detta var ett fantastiskt skärgårdsidyll.

Svartklubben är en holme och fyrplats belägen öster om Singö i Roslagens norra skärgård.

Fyrbyggnaden som stod färdig år 1820 består av ett massivt, 12 meter högt, runt stentorn med svart-vit dagmarkering. Tornet byggdes för att eldas med stenkol, därav dess tjocklek. Fyren hade ursprungligen en stor glaslanternin och var Sveriges första täckta stenkolsfyr. På 1840-talet installerade man råoljelampor och mässingsspeglar för förstärkning av ljuset. Från och med 1875 användes en fotogenlampa till fyrljuset. År 1899 fick fyren en ny lanternin med fresnel-lins som demonstrerats på  Allmänna konst- och industriutställningen i Stockholm två år tidigare.

År 1916 fick den dittills omålade fyren sin svart-vita dagmarkering och har varit i stort sett oförändrad sedan dess. Sedan 1968 då fyren automatiserades och avbemannades, är fyrbelysningen eldriven och består av två stycken glödlampor på 1000 watt. Var femtonde sekund ger fyren två långa blänk med grön, röd och vit sektor, och dess sken syns runt 16 nautiska mil. Sjöfartsverket är ägare till fyren, men de gamla fyrvaktarbostäderna är utsålda till privatpersoner. Fyrbyggnaden är statligt byggnadsminne.

Dagen ljusnade fort och det blå morgonljuset förbyttes till ett vackert mjukt ljus som fick skärgården att bjuda upp till en ur fotosynpunkt underbar dag, med stora vågor och fina höstfärger.

Havtorn, bärens orangeröda färg lyste upp i klippskrevorna.

Med skärgården vågbrus är det lätt att njuta och låta tiden sakta flyta fram.

Östersjön detta innanhav är något som vi alla måste vara rädda om, det är så magiskt med havshorisonten och att vi har tillgång till alla dessa öar i skärgården.

(faktatexten om ön och fyren är hämtad från Wikipedia.)

© © Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt  © ©

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s