Hamra nationalpark i korthet.
Areal cirka 1400 hektar (efter utvidgningen 2011)
Invigningsår 1909 (då 28 hektar)
Närmaste orter Fågelsjö, Los och Hamra
Län Gävleborg
Landskap Dalarna
Naturtyper skog, myr och vattendrag
Vi började vår nattvandring vid Svartåentrén, där Svartån rinner ut i Voxnan, tillsammans med ett gäng trevliga vandrare gick vi i en svår terräng. Till en början följde vi Svartåns mörka vatten med sina slipade berghällar.
Hamra, urskog i myrlandskap.
Hamra nationalpark ligger i ett vågigt urbergslandskap med mjuka berg. De är egentligen en rest från Skandinaviens en gång dramatiska bergskedja som årmiljonerna nött ner. Mellan bergen breder stora myrlandskap ut sig.
Hamra är mest känd för sin skog. Den äldsta delen av nationalparken är en av otroligt få skogar i mittersta Sverige dit yxan och motorsågen aldrig nådde.
Här finns tallar som är över 400 år med spår av fem bränder, I de gamla och döda träden lever många av urskogens djur och växter.
Nästan halva nationalparken är myr, där kan man vandra i timmar över mossar, kärr, bäckar, små tjärnar, gungflyn, och tallbevuxna holmar.
Att myren är så stor och orörd gör den älskad av både fåglar och vandrare.
Där Svartån rinner ut i Voxnan lever de djur som blir allra äldst i Sverige, flodpärlmusslan. Normalt blir de ungefär lika gamla som människor men ibland kan de bli mycket äldre – det svenska rekordet är 280 år.
All fakta är taget från Naturvårdsverkets information om Hamra nationalpark.
Vi vandrade 5 kilometer mest i obanad terräng vilket tog drygt 4 timmar, vilket för mig betyder att det var extremt svårframkomligt. Svårt att riktigt njuta av naturen då det verkligen gällde att kolla var jag satt fötterna.
Men vilken fantastisk natur och framförallt det blev aldrig mörkt, vi hade verkligen tur med vädret en nästan klar himmel, 5-7 plusgrader vilket gjorde att det inte fanns mygg, tänk en nästan myggfri vandring i urskog och myrar.
Framme vid huvudentrén bjöds på korv och kaffe allt sponsrat av länsstyrelsen Gävleborg stort tack för det. Vi skall vara glada och stolta över våra unika och fantastiska nationalparker, och naturreservat.
© © — Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt — © ©
Otroligt vackert!