Guckusko Hälsingland 2013

2301

Guckusko (Cypripedium calceolus) en sällsynt och vacker blomma, i tisdags åkte vi hustrun, Nina och jag iväg för att tillsammans med två Naturskyddsmän lotsas fram till ett bestånd Guckusko.

2295

Efter en kort vandring upp över ett hygge, i en liten sänka växte ett tjugotal Guckusko.

2307

Ner på knä och mage, för att tillsammans med ett stort antal mygg (har nu införskaffat en mosquitodräkt) fotografera rariteten ur alla olika vinklar.

2291

2299

2302

2319

2338

Måste också berätta att den första kull Knipungar nu syns utefter vassen. Igår gjorde jag en längre tur med kajaken för att eventuellt hitta var Storlommen har sitt rede.  Det är gott om Storlom i Bäckesjön , snart finns säkert den första ungen tillsammans med föräldrar på plats. Utefter en vasskant kom Kniphonan med en kull på 9 runda små dunbollar, småspringande på vattnet, senare ytterligare en Knipa men med bara två ungar. Två Sångsvanar skällde som hundar, då jag sakta passerade, kanske ungar på gång även där. Ett par Storskrake som ivrigt fiskar utanför bryggan verkar dock inte få fram ungar i år då de hela tiden ses tillsammans, en borde ligga på ägg nu. Fiskmåsarna som jag följer ligger fortfarande på ägg, borde kläckas när som helst. Tyvärr inga bilder från kajakturen, känns inte helt säkert att ta med kamerautrustningen när jag paddlar.

2328
10 juni 2013 kommer för alltid att finnas med i minnet, då hustrun och jag såg en björnhona med tre små årsungar. Det hade setts en björn utefter en skogsväg i söndagskväll inte långt från stugan. Måndagskväll tog vi bilen upp på en liten grusväg som vi ofta åker på för att plocka hjortron, hallon och på hösten kantareller. Efter ett par kilometer fick jag till vänster, en bit in i skogen, syn på björnhonan som stirrade på bilen, jag bromsade in och stannade. En liten nalle som hade klättrat upp i ett träd hoppade (ramlade) ner, troligtvis när honan kallade. Honan sprang över vägen för att hämta en unge som fanns där, efter att ha samlat ihop familjen lufsade de in i skogen och försvann ur synhåll. Vi satt kvar en stund med snabba hjärtslag, vi hade äntligen fått se björn på nära håll. Tror att det blir svårt att bräcka den upplevelsen i sommar. Några bilder blev det inte heller här, allt gick fort och det gällde att titta ordentligt, vara säker på att det inte va en dröm.

2347
Efter fina dagar har vi idag 13 juni ihållande dagsregn, bra för odlingarna men trist, inte så mycket göra, efter att ha varit nere på köpingen för att proviantera.

2350

2352

© ©  — Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt —  © ©

Annons

En kommentar på “Guckusko Hälsingland 2013

  1. Kajsa skriver:

    Fantastiska bilder på guckuskon. Och det ser ju verkligen ut som en sko – en holländsk träsko som jag ser i minnet från ett spel som jag hade som liten, Kanalresan, där barnen färdades i en stor gul träsko.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s