20 mars 2013

9510

I tisdags tog jag mig ut till Lidingö – Brevik för att försöka spana in den Vitvingade trut som hade rapporterads därifrån. Via Roslagsbanan-buss-Lidingöbanan (en spårvagn) gick jag i hård vind med kraftigt snöväder ner mot Breviks brygga. Där det redan fanns några skådare i sina bilar med kikarna i full beredskap. Själv sökte jag lä så gott det nu gick i den hårda vinden, svårt att få skärpa i det kraftiga snöfallet.

9501

Många trutat och måsar låg tryckta på isen med huvudena mot vinden, uppburrade försökte de hålla värmen, 6-7 minusgrader som i vinden kändes som 15. Där skulle det alltså det ligga en raritet som sällan visar sig här i området, en trut som brukar övervintra i norra Norge och som häckar på bl a. Grönland och Svalbard alltså en arktisk trut. Efter drygt en timmes spanande med tubkikaren så hittade jag vad jag sökte, ur bilarna klev skådarna de hade också sett den Vitvingade truten från bilarna. Någon skickade iväg rikslarm för att fler skulle kunna hinna hit för att titta och kryssa.

9625

Så här ser den ut liggandes på isen.

9634

Så här i en stående pose. Efter att ha blivit ordentligt skådad och fotograferad lyfte den och drog vidare först österut och mot Nackalandet sedan in mot staden och troligtvis till Fjäderholmarna där den också skådats. Kul att jag hann med att se och ta några bilder, nu blev det bilder på de övriga som uthärdade väder och vind.

Skrattmåsarna lyfte med jämna mellanrum för att sträcka på vingarna.

9581

9579

9577

9576

Även gråtrutarna visade upp sin flygakrobatik.

9601

9609

9518

9522

9575

9507

9514

En stor och fin Havstrut stod länge vid iskanten medan en skrattmås tog en siesta nu när det slutat snöa och solen försökte tränga igenom det kompakta molntäcket.

9646

9647

En fin och spännande dag vid Breviks brygga, fick skjuts till Ropsten av Jens en skådare jag lärt känna vid Angarn.

9532

Det är tröttande att vara ute hela dagen man blir liksom lite gäspig.

9492

© ©  — Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt —  © ©

En kommentar på “20 mars 2013

  1. Kajsa skriver:

    Grattis till den vitvingade truten! Vilken tur att du hann se den innan den flög sin kos. Det är ju ändå en lång resväg till Lidingö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s