Alhagen, Nynäshamn 29 januari 2013

8066 1

Med tåget 8:36, för att åka till Alhagen i Nynäshamn ett våtmarksområde nordost om staden. Idag 1 plusgrad, frisk sydvind.

Rapporten om Hökuggla och Strömstare, lockade mig till utflykten till min hustrus födelsetrakter. Steg av vid Nynäsgård efter nästan 2 timmars kollektivt resande med Roslagsbanan, T-banan och pendeltåget. En rask vandring på tre kilometer till Alhagen, där NNV om stallet har Hökugglan nu funnits en längre tid, inte idag, ägnade mig en timme spanandes i trädtopparna.  Det blev istället bilder på den Korp som ivrigt flög omkring och snackade högljudd.

8068 1

8069 1

8073 1

Det sägs att Korpen följer Björnen, ett tecken på att det finns björn i närheten, så här års är naturligtvis risken att få se björn obefintlig, ligger fortfarande i dvala väntandes på varmare dagar.

8056 1

Intog den medhavda äggmackan med varm nyponsoppa vid rastplatsen där också fågelmatningen mycket lämpligt är placerad. De vanliga vinterfåglarna mumsade på frön och talgbollarna. Pilfinken stack ut med sitt stora antal kunde räkna till 20 st samtidigt, då fanns det säkert betydligt fler runt i träden. Gulsparv, Grönfink, Koltrast Talgoxe och Blåmes och Nötväcka samsades om maten utan gruff.

8076 1

Fortsatte mot sydost där det hade synts Strömstare vid det öppna strömmande vattnet.

8081

Inte min dag idag när det gällde ”nya obsar”, mötte en energisks fågelskådare på cykel, trampandes runt på smala isiga stigar, han hade hört att det skulle finnas Kricka lite längre bort där det fanns öppet vatten. Han cyklade snabbt vidare, jag vandrade långsamt, njöt av skogen och ljudet av vinden i trädtopparna. Kunde, tror jag höra Kunsfågeln i smågranarna, men inte få se den lilla fågeln.

8090

8087

Vid inloppet med öppet vatten simmade gräsänderna 20-30 st, hade där sällskap av en man från Nynäshamn, som ofta brukar besöka Alhagen. Vi ägnade en timme vid inloppet för att eventuellt få se några Krickor komma ut ur vassen där vi ganska säkert trodde att de låg och tryckte. Det vi fick se i kikarna, en Smådopping ivrigt dykandes, korta stunder uppe för att hämta luft sedan ner igen.
I vassen upptäckte vi en Gärdsmyg, inga Krickor syntes till innan jag vandrade tillbaka mot Nynäsgård och resan tillbaka som slutade vid 17-tiden, sammantaget en härlig dag med mycket luft och ny miljö.

8103

8104

© ©  — Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt —  © ©

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s