Vallentuna 26 januari 2013

515

Molnen har sett till att det inte är lika kallt, en morgon med minus 6 grader, med en vind från sydväst. Temperaturen steg under dagen med 3-4 minus vid 13-tiden, molnen dämpade kylan effektivt.

491

Den här helgen räknas det fåglar runt hela landet vid fågelmatningarna, vid alla fågelbord i skog eller nära hus. En aktvitet som har varit igång ett antal år, arrangerat av Stockholms Ornitologiska Föreningen (SOF) Det gäller att räkna fåglar under en timme vid matplatsen, naturligtvis skulle jag ut för att räkna mina matfriska vänner i Björkbyskogen där jag matat sedan i slutet av november. Brukar vara full aktivitet med Talgoxar, Blåmesar, Pilfinkar, Koltrastar, Grönfinkar, Gulsparvar, Sidensvansar, Björktrastar. Idag när jag vid 11:30-tiden kom för att räkna in fågelbeståndet för att senare rapportera till SOF. Det fanns kvar frö i automaterna men inga fåglar syntes till, satt stilla i sydvästvinden i 45 minuter. 2 Talgoxar, 1 Blåmes, 1 Grönfink allt jag såg, var hade alla tagit vägen?? Jag vandrade iväg norr om Vallentunasjön i hopp om att kunna spana in någon Varfågel som brukar hålla till längs åkrarna, inte en rörelse eller ljud. Upp i skogen söderut, fullt med spår i snön, mest hare men också råddjur hade gjort en stig upp i skogen.

467

Tog mig ner till sjön för att gå tillbaka längs den upplogade skridskobanan söderut för att åter spana in fåglarna vid matningen, men det fanns fortfarande ingen aktivitet, fattar inte hur det kommer sig att det är så lugnt. Ger upp och börjat vandra hemåt, blir lite vinterbilder utefter vägen.

474

477

Vid bryggan i norra delen av Vallentunasjön, ser jag hustrun vinkades, hon hade tagit ett varv runt sjön med hjälp av skridskorna. Nu satt hon där med en macka och varm choklad som hon kärleksfullt delade med sig av. Härligt efter en lång vandring i den något kalla vinden, fortfarande undrar jag varför inga av mina matgäster visades idag på fågelräkningens dag.

501

504

© ©  — Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt —  © ©

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s