Angarnsjöängen 16 december

63

Temperaturen pendlade idag mellan -1 – +1 grad, med snöblandat regn, vindstilla gråväder. Det knarrade under fötterna men inte som tidigare i december av kylan utan nu beroende av det tjocka lagret med kramsnö. Tråkigt att det nu verkar bli töväder, det blir på något sett kallare, nu när det är blött och det snöblandade regnet kyler ända in i märgen.

66

En tur till matningen i Vallentuna för att fylla på frön, bord ett tomt som vanligt bord två fanns det gott om mat. Talgbollarna verkar inte gångbara denna vinter undrar om det har snålats in på matnyttiga frön eller vad det kan vara, är det pengarna som styr som vanligt? Någon tjänar mer pengar på att sälja sämre kvalitet och snabbt tjäna mer pengar på bekostnad av våra fåglars liv och hälsa. Talgbollarna sälj det mycket av, är ju så lätthanterliga och lätt för konsumenten att köpa och hänga ut. Nästa gång det blir riktigt kallt skall jag sätta upp smör, som jag vet är nyttigt och ger fåglarna ett ordentligt fettlager som står emot kylan. Inte så mycket till aktivitet idag, 2 skator, 2 koltrastar, talgoxar, blåmesar och en grönfink syntes till när jag fyllde på med nya frön.

skata

Vidare till Angarn, vid Örsta spanade jag snabbt in 2 domherrar födosökte, ett stort gäng blåmes cirka 15-20 st. flög omkring letade föda bland träden. Till matningen vid Midsommarberget, låg aktivitet, 2 nötskrikor, 1 bofink, talgoxar, blåmesar naturligtvis hade hoppats på steglits, grönfink och gulsparv, troligtvis höll de sig gömda i skogen. Vidare till fågeltornet, där i skydd mot blötsnön kaffe och macka naturen alldeles tyst.

35

32

33

Tillbaka mot Örsta genom en snötung skog, träden bångnar under den tunga snön son ligger tungt på grenar och träd.

48

25

29

Närmare titt på tallarna så finns der början till ett nytt liv. Redan nu förbereder sig naturen på att snart vänder det och vi går mot ljusare, varmare tider.

27

Åter vid bilen en ensam gulsparv högt upp i trädtoppen.

gulsparv

Bilen till Skesta hage, mycket snö att pulsa fram i, på vissa ställen upp till knäna i orörd terräng. Årets första ”obs” på Kungsfågel ivrigt letande föda i enarna. En stor gammal ”adult” Kungsörn kom flygande från skogen norr om parkeringen och söderut över sjöängen. Det känns i lårmusklerna efter att ha gått i djup, mjuk snö. Hem till hustrun som värmde glögg, kaffe och pepparkaka.

© ©  — Allt material på denna hemsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt —  © ©

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s