Vallentuna 2 december

pilfink matning

Söndag 1:a advent efter en förhållandevis kall natt, blev det 7-8 minus frampå förmiddagen, svag NO vind, tunt molntäcke, sol. Faktiskt är det så att solen har börjat värma en del, skönt när det är nästan vindstilla. Det blåser annars för jämnan, tycker att det blåser mer numera.
Tog vandringen till matningen för att fylla på ordentligt, nu har det verkligen kommit igång, trevligt att så mycket fågel har hittat till Björkbyskogen, som jag efter samtal med ett par ”ortsbor” jag träffade på vägen fick reda på

att området heter. Området tillhör Björkby-Kyrkviken naturreservat, ligger nära Vallentuna centrum och är ett populärt utflyktsmål för besökare. Naturen karaktäriseras av ett öppet odlingslandskap i anslutning till Vallentunasjön och Vallentuna kyrka. Syftet med reservatet är att bevara ett välbesökt friluftsområde och ett attraktivt kulturlandskap.

grönfink

blåmes

Idag fyllde jag vid bägge ”borden” fulla med solrosfrö, jordnötter och hampfrö, 3 nya talgbollar i talgbollshållaren.
Kunde räkna in följande obsar; 1 Koltrast, 8 Pilfinkar, 10 Blåmesar, 15 Talgoxar, 5 Grönfinkar, 2 Nötväckor, 1 Talltita. Finns naturligtvis fler individer runt omkring, men antalet är vad jag kan se runt omkring matningen.
Övrigt utefter sjön fanns ingen aktivitet, gårdagens steglitsar syntes inte till och Hägern som en uppgift från ”ortsborna” troligtvis blir kvar under vintern, höll sig gömd.

blåmes 1

pilfink

 

© ©  — Allt material på denna blogg är skyddat enligt lagen om upphovsrätt —  © ©

En kommentar på “Vallentuna 2 december

  1. Kajsa skriver:

    Fantastiskt att du kan ”räkna in” alla fåglarna som passerar revy! 15 talgoxar t ex. Jag kanske ser två åt gången och tror sedan att det är samma två hela tiden. Jättefina bilder, som alltid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s