Vallentuna 20 november

Hustrun och jag tog på förmiddagen en promenad för att fylla på mat till våra bevingade vänner. SMHI talade om regn fram på dagen, det blev frukost och sedan ut. 6-8 plusgrader, frisk sydlig vind, en riktig novembergrå dag. Våra fröautomater ligger i Vallentunasjöns norra ände i Björkby-Kyrkvikens naturreservat.

En vacker natur med enedungar, martallsliknade tallar, björkar, fin brukad jordbruksmark runt omkring och en fin utsikt över Vallentunasjön. Här är det populärt att promenera, för hundägare, motionärer, barndagisgrupper och människor som vill njuta av naturen och insupa frisk luft.

Det är fortfarande skapligt varmt, fåglarna har gott om mat i naturen, snart när kylan kommer och snön lägger sig kommer det säkert vara full aktivitet vid fröautomaterna.

Dagar som idag med gråväder och frisk vind är det inte någon större aktivitet i fågelvärlden. Vid sjön, 8 gräsänder lite frusna på bryggan. Där brukar det vara gott om Pilfinkar, idag som bortblåsta, en Gråhäger kom flygande över sjön från väster och öster ut troligen på jakt efter föda, en stund senare tillbaka till den vassdunge där jag mest hittar den. En Storskrake fiskade, runt stenen som ofta används som torkplats för Storskarven när den besöker sjön, för övrigt ingen aktivitet i de kraftiga vågorna.

Skator verkar inte bry sig om vädret, hoppar alert omkring letande föda. Vallentunas karaktärsfågel måste vara Kajan, den finns i mängder och hörs ständigt, just nu verkar kyrkan vara ett bra, kärt tillhåll snart kommer den in mot centrum och värmer sig runt skorstenarna.

Vi har nu passerat halva november den månad som jag tror flest människor upplever som tristast, hittills i år så tycker jag ändå att det har varit gott om fina, soliga, klara dagar med hög härlig luft.

Slutligen ett citat ur Årspraktikan, Britt-Marie Hallbert.

”Hösten är ingalunda den avdöende tid som man frestas tro, utan förnyelsens tid, då grunden läggs till ett nytt års aktivitet. På våren fullbordas vad som grundläggs på hösten. På våren gror de frön som hösten låtit mogna, på våren utvecklas de skott som anlagts föregående sommar och höst. På våren brister de knoppar som de avlövade träden burit alltsedan hösten”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s