Vallentuna 14 oktober

Idag trotsade hustrun och jag det gråkalla, regniga vädret för att ge oss ut för att plocka nypon, denna bortglömda delikatess, varm hemmagjord nyponsoppa med grädde är en nyttig och god lyxrätt.

Det blev inga nypon, har varit frost och så är det väl sent, men slånbären fanns i samma område.

Slånbärsbuske (Prunus spinosa) är en buske i familjen rosväxter. Förekommer  på ängar och i skogsbryn i hela Götaland samt stora delar av Svealand, betydligt vanligare i kustområden.

Busken är normalt 1-4 m hög, grenarna sitter mycket tätt och på grenarna finns många vassa tornar.  Den blommar i maj, ibland även juni, med små vita blommor som luktar lite svagt åt mandelhållet. På hösten får busken drygt 1 cm stora, blåsvarta bär; slånbär. Slånbären påminner till färgen om blåbär men är mycket större och smaken är bitter (fram till första frostknäppen).

Bären innehåller garvsyra som ger dem en kärv och bitter smak. När temperaturen sjunker under noll grader omvandlas garvsyran och den bittra smaken försvinner. Det fungerar alldels utmärkt att plocka slånbär och sen ta bort garvsyran genom att lägga dem i frysen under 1-2 dygn. Där ligger dom nu och väntar på att bli saft till barnbarnen och även förhoppningsvis till mig. Ett flertal fåglar äter slånbär.

Ett tillfälligt stopp på regnandet passade vi på att pausa med den medhavda äggmackan med varm mjölkchoklad, värmande och gott i kylan.

Nu till en annan sak, löpsedlar skall vara säljande, skall få oss intresserade att köpa tidningen. Undrar hur det är fatt med människorna i detta land om följande löpsedel skall vara säljande.

Otroligt men sant, jag har inte manipulerat, den är fotograferad rakt av, trodde inte mina ögon, kan det finnas något som helst intresse avdetta ????????

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s