Aspviken 3 oktober

En magisk morgon på sjön, för att hämta näten, ingen fångst denna gång men en underbar naturmorgon. En spegelblank sjö med en klarblå himmel och månen hängande kvar på himlavalvet, detta är livskvalitet som jag tar med mig i själ och hjärta. Något att minnas och tänka på när novembermörkret belägrar oss.

Hösten är den mest fotogenica av alla årstiden, svårt att sluta fotografera dessa fantastiska färger som finns i ett överflöd här i södra norrlands skogar.

Trattkantareller finns det gott om, hittas en bland alla löv, så finns det som regel fler i omgivningen, ibland svårt att sätta ner fötterna utan att trampa sönder dessa små goda ”praliner”.

Hustrun är skicklig på att rensa, fast det är tråkigare än att plocka.

Nu är kantarellerna torkade (hustrun naturligtvis) och skall med till Vallentuna för att förgylla mången god mat i vinter, då vi kan tänka tillbaka på våra turer i svampskogen.

När vi åker från myren efter hjortronplockning, svamplockning eller bara varit där för att leta efter älg och björn. Så möts vi av denna fantastiska utsikt som är lika enorm varje gång. Det är en del av ”vår sjö” som syns.

Nötveckan fåglarnas ”hulligan” det är inte lätt att vara talgoxe eller blåmes när den kommer flygandes till maten. Undrar varför den oftast äter med huvudet neråt?

Tofsmesen är den mest försynta runt fröautomaten, men verkligen gullig med sin tofs.

Talgoxen den just nu vanligaste, matgladaste och orädda vid vår matning. Naturligtvis en favorit med sina fina AIK-färgerna svart, gult och vitt, det är nog bara sommargyllingen som kan konkurrera färgmässigt.

Vi har haft mycket gott om bergfinkar och bofinkar, men sista dagarna har många försvunnit, troligtvis på väg söderut. Det börjar bli tid att flytta till varmare breddgrader.

Talltitan jobbar på med att fylla förrådet inför vintern, den stannar kvar i våra skogar under vintern, det gäller att ha ett bra fettlager när kylan sätter in.

Även vi, hustrun och jag lämnar skogen och sjön i södra norrland, vårt paradis för att flytta söderut, norr om Stockholm. Båten är uppdragen, växthuset rentvättat, krukorna tvättade och inburna, vattnet avstängt, pumparna tömda, allt är iordningställt för vintern. Jag räknar med att vara här några dagar i slutet av oktober för lite fiske och pyssel med stugan men sedan är det definitivt slut för i år.

En kommentar på “Aspviken 3 oktober

  1. Kajsa skriver:

    Dina bilder är alltid så fina! Nötväckan känns igen! Rambo!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s