Lindholmen 4 juni

Idag 10 grader, mulet med regnskurar, trotsade det usla vädret, det är i alla fall bättre än dom senaste dagarna. Tog mig till Lindholmen där jag i vintras gick vid några tillfällen, ett vackert område med idag en härlig grönska, inte längre några lövknoppar. Här finns Gustav Vasa eken.

Den gamla mycket gröna, pampiga Gustav Vasa eken.

Traditionen kring Gustav Vasa.
Sedan slutet av 1500-talet finns en traditon att Gustav Vasa skulle vara född på Lindholmen. Men enligt en annan tradition från 1500-talet skulle kungen ha varit född på Rydboholm, som var hans far Erik Johanssons sätesgård. Tyvärr är det inte möjligt att säkert bevisa var Gustav föddes och inte heller vilket år, annat än att det varit 1495, 1496 eller 1497.
Ett som är säkert, Gustav Vasas mormor Sigrid Eskilsdotter bodde på Lindholmen i slutet av 1490-talet och även under 1500-talets första årtionde. Efter hennes död 1527 tillföll godset Gustav Vasas syster Margareta Eriksdotter och sedan dennas son Per Brahe d ä, som föddes på Lindholmen 1520.

Som vanligt skulle jag skåda och eventuellt fotografera fåglar, inte lätt nu med dessa fina gröna lövfyllda träd. Det va egentligen ”bara” koltrasten som hördes och kunde hittas, koltrastens vackra sång hördes överallt.

Skönklingande koltrastsång hördes i snart sagt varje snår. 

Nu fanns det annat att ägna tiden åt allt från sniglar och geter som förnöjt ömsom åt, idasslade eller vilade, brydde sig varken om mig eller regnskurarna. Inte fel att bara vandra runt i vår fantastiska natur, kaffet och äggmackan smakar alltid utmärkt, nu intogs det under en grön stor ek.

Nyfiken på vem som vandrade runt med stativ och teleobjektiv.

Det verkar väldigt rogivande att bara lägga sig ner vila och fortsätta tugga.

Idag blev det bara få fågelobservationer: Koltrast, Större hackspett, Bofink, Blåmes, Talgoxe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s