Silverfallet-Karlsfors 14 april

Vid Naturum (Hornborgarsjön) fick vi tipset att besök Silverfallet-Karlsfors även om det är lite tidigt på året, blomprakten har inte slagit ut. Ett mycket trevlig tips, tänk vad det finns fantastisk natur överallt.

Vid Silverfallet kastar sig ett vattenfall 60 meter utför bergskanten. Tre bergarter går naturligt i dagen vid bäcken. Vattnet rinner framöver kalkstenhällar och mitt i fallet passeras brottytor av alunskiffer. På sandstenshällarna planar fallet ut.

Kort historia: Vid Karlsfors fanns under 1800-talets första hälft Skaraborgs största alunbruk. Efter nedläggning ersattes detta av kalkbränning. Hela området bär spår efter brytning av alunskiffer och kalksten med lämningar som till exempel rödfyrar och kalkugnar.

Hustrun lyssnar efter bofinken i bruset från vattenfallet.

Som tidigare sagt, var vi på plats lite för tidigt på året, lite senare på våren vore naturligtvis bättre. Större delen av sluttningen består av ädellövskog som har en tydlig kalkpåverkad flora. Vårblomningen är ymnig med blåsippa, smånunneört, lungört och sällsynta inslag av gulsipa. På rödfyrhögarna växer framförallt björk och sälg. I vattenfallet finns stora mängder rullungmossa och kvarn-bäckmossa.
Forsärla och strömstare häckar vid fallet.

Vi upplevde en fin stund i detta lite anorlunda men spännande naturområde, helt klart värt att besöka. Tror att det kan vara helt underbart när det blommar för fullt.

Dagens fågelobservationer denna dag, Talgoxe, Bofink, Större hackspett, Nötväcka.

2 kommentarer på “Silverfallet-Karlsfors 14 april

  1. Carin skriver:

    Snygga vattenfallsbilder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s